Danmark

Vi bæller virkningsløse vitamindrikke

Selvom markedet for vitaminberigede læskedrikke er eksploderet, er vi ikke blevet sundere, mener forsker.

Vi bæller virkningsløse vitamindrikke

Salget af vitaminberigede læskedrikke går rigtig godt herhjemme.

Faktisk omkring 30 gange så godt, som da de blev introduceret på det danske marked for tre år siden, vurderer drikkevareanalysefirmaet Nielsen.

Men ifølge Lars Ove Dragsted, professor ved Institut for Human Ernæring på Københavns Universitet, er de berigede dråber langt fra noget sundhedsfremmende mirakelmiddel.

- At drikke dem har ikke nogen betydning for folkesundheden overhovedet, siger han og uddyber:

- De folk, der får vitaminerne, mangler dem ikke, så derfor ryger de bare ud igen, ligesom hvis du fylder benzin på en allerede fuld tank.

Herhjemme er det den svenske producent Vitamin Well, der langer mest vand beriget med eksempelvis C-vitamin, B-12 og D-vitamin over disken til en pris på niveau med sodavand.

De markedsføres som et sundere alternativ til traditionelle læskedrikke som sodavand, og det rammer ifølge en ekspert lige ind i vores ønske om at leve sundere og samtidig være med på moden.

- Der ligger en signalværdi i dem, forklarer Lotte Holm, sociolog ved Fødevareøkonomisk Institut på Københavns Universitet.

- Vi føler os mere moderne og sunde, selvom det både er dyrt og et miljømæssigt ressourceproblem at hælde vand på flasker, uddyber hun.

Hidtil har udvalget af berigede fødevarer været langt større i mange andre europæiske lande end i Danmark. Men nu vil EU's harmoniseringsplan pålægge Danmark at lette adgangen for mere beriget mad og drikke på de danske hylder.

Det tiltag bekymrer forskere på Institut for Human Ernæring, der hellere så, at man tog mere afstand fra vitamineringen af vores mad og drikke.

- Problemet er, erfarer både jeg og andre fagfolk, at vi ikke kender de negative konsekvenser ved at få for mange vitaminer. Der er ikke lavet de undersøgelser, der skal til, og det er et problem, siger Lars Ove Dragsted.

- Så hvis vi endelig skal tale om, at berigede fødevarer har en betydning for sundheden, så er det nærmere, at der kan være risici forbundet, slutter han.

/ritzau/