Vi bruger mere på julen i år

8,5 milliarder kroner mod 8,3 milliarder sidste år.

Vi bruger mere på julen i år

Danskerne gør klar til at bruge lidt mere på julen i år end sidste år. Det vurderer organisationen Dansk Erhverv i en ny prognose.

Ifølge Dansk Erhverv vil julehandlen nå op på 8,5 milliarder kroner mod 8,3 milliarder kroner sidste år. Dermed vil der være tale om en beskeden real fremgang på blot 0,1 procent.

- Danskerne har økonomisk overskud til julehandlen, og de kommende skattelettelser i 2013 forstærker blot effekten. Det bliver en pæn handelsjul i år, siger Henrik Hyltoft, markedsdirektør i Dansk Erhverv.

- Første halvår har været en periode, hvor svage økonomiske nøgletal og faldende boligpriser har præget danskernes købelyst. Hen over sensommeren og ind i efteråret er det dog, som om der er kommet ro og en smule optimisme i vigtige nøgletal, der har stor betydning for danskernes forbrug, siger Henrik Hyltoft.

Selv om der er udsigt til en pæn julehandel, er forbrugernes forventninger dog stadig negative og ledigheden måske på vej op, påpeger Henrik Hyltoft.

Blandt detailvirksomhederne i Dansk Erhverv forventer lige så mange butikker da også et lavere julesalg som et højere.

- Butikkerne har haft nogle hårde år, og det præger troen på fremtiden og dermed også forventningen til årets julehandel negativt, siger Henrik Hyltoft.

- Men sidste års overraskende høje julehandel viste, at danskerne er villige til at løsne op for opsparingen omkring jul, og det forventer vi altså også vil være tilfældet i 2012, tilføjer han.

Det høje niveau for julehandel sidste år holder forventningen til væksten i år nede.

Forventningen i år blandt butikkerne er dog højere end sidste år, hvor en markant overvægt af virksomheder ventede et fald i julesalget.

E-handel ventes i år at udgøre knap 450 millioner kroner af julehandlen, svarende til ca. fem procent. Renset for mad og andre dagligvarer vil e-handlens andel nå op på cirka syv procent.

Julehandlen i 2011 på 8,3 milliarder kroner kan omregnes til 1500 kroner per indbygger.

Det fordelte sig med cirka 365 kroner brugt på tøj og lignende, cirka 445 kroner på fødevarer og andre dagligvarer samt knap 700 kroner på andre forbrugsvarer.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst