Vi deler gerne passwords med kollegaen

Der er tit menneskelige fejl bag, når personlige data fra det offentlige slipper ud

Der er stadig plads til forbedringer bland de ansatte i det offentlige, når det gælder om at beskytte personlige data fra at komme i det forkerte hænder. Foto: Iris/Scanpix <i>Scanpix Denmark</i>

Der er stadig plads til forbedringer bland de ansatte i det offentlige, når det gælder om at beskytte personlige data fra at komme i det forkerte hænder. Foto: Iris/Scanpix Scanpix Denmark

DANMARK:En ny rapport fra KMD Analyse viser, at brud på IT-sikkerheden af bl.a. den type på de offentlige arbejdspladser ikke er et ukendt fænomen, hvis man spørger de ansatte.

Halvdelen af de ansatte oplyser, at enten de selv eller deres kollegaer har begået brud på informationssikkerheden ved eksempelvis at dele password. Samme analyse viser, at vi som borgere er bekymrede for sikkerheden, men samtidig er vi villige til at dele data om os selv, hvis vi får en fordel ud af det.

- Analysen viser, at vi fortsat har en del at hente, når det handler om informationssikkerhed på de offentlige arbejdspladser. Det er selvfølgelig bekymrende, at halvdelen af de offentlige ansatte har oplevet brud på sikkerheden, og hvert femte ansatte eksempelvis finder behov for at dele deres personlige brugernavn og adgangskode med kollegaer.

- Informationssikkerhed kan ikke varetages af IT-systemer alene. Vi er nødt til at have brugeren med hele vejen for at undgå databrud. Især i det offentlige, hvor langt de fleste sikkerhedshændelser sker pga. menneskelige fejl. Så vi kan med fordel tage endnu mere fat i emnet i det offentlige Danmark, siger Rasmus Theede, der er koncernsikkerhedschef i KMD og har været med til at tilrettelægge analysen.

Vil dele for rabat

Tallene viser desuden, at informationssikkerhed er på dagsordenen hos os danskere, og at der bredt set gøres en aktiv indsats for at beskytte sig mod vira og lignende.

Vi har også en sund skepsis, når det handler om brugen af internettjenester, der er kendt for at bruge vores data til markedsføring og lignende, som f.eks. Facebook. Samtidig vil vi ifølge undersøgelsen gerne dele vores data, hvis vi kan få en personlig fordel ud af det, eksempelvis en rabat eller lignende. Så selv om vi danskere er bekymrede, kan egne økonomiske interesser altså trække i en anden retning.

Rapporten ”Informationssikkerhed i det offentlige” er baseret på to landsdækkende spørgeskemaundersøgelser med deltagelse af henholdsvis 1.001 offentligt ansatte fra stat, regioner og kommuner samt 1.002 repræsentativt udvalgte borgere fra Userneeds´ Danmarkspanel.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.