Vi elsker bilen - penge går til kollektiv trafik

Milliardbeløb til jernbaneskinner, ny metro og letbaner får ikke danskerne til at opgive bilen

Arkivfoto <i>Foto: Torben Hansen</i>

Arkivfoto Foto: Torben Hansen

HELE LANDET: Mens staten bruger tocifrede milliardbeløb på nye jernbaneskinner, ny metro og nye letbaner, er danskerne mere begejstrede end nogensinde for at eje og køre i egen bil, skriver Jyllands-Posten.

Sidste år slog biltrafikken alle rekorder, viser nye tal fra Vejdirektoratet. I årets første 11 måneder steg biltrafikken med godt 2,5 pct. i forhold til året før, og der er ifølge Vejdirektoratet ingen tvivl om, at den hidtidige trafikrekord fra 2008 er slået. Samtidig er der aldrig solgt så mange nye personbiler i Danmark på et år som i 2014. Og det ser ud til at fortsætte.

Resultatet er, at bilisterne holder stadig mere i kø. Og flere og større veje vil ikke fjerne bilkøerne, mener trafikforskere.

Derfor har Folketinget besluttet, at hovedparten af den fremtidige trafikvækst skal foregå i den kollektive trafik. Men ifølge trafikforsker Harry Lahrmann, Aalborg Universitet, bliver det svært at vende udviklingen.

- Hvis det skal lykkes, skal det gøres dyrere at køre i bil. Så skal man enten hæve bilafgifterne på især de billige mikrobiler, gøre benzinen dyrere, indføre roadpricing - eller gøre alle tre ting, siger Harry Lahrmann til Jyllands-Posten.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.