EMNER

- Vi ender med at tabe valget

Forholdet til Dansk Folkeparti har været dyrt for Venstre, mener tidligere Venstre-minister Britta Schall Holberg.

Britta Schall Holberg er første deltager i NORDJYSKE's serie, hvor en række folketingsmedlemmer, der ikke genopstiller til valget, gør status. Foto: Claus Bjørn/Scanpix.

Britta Schall Holberg er første deltager i NORDJYSKE's serie, hvor en række folketingsmedlemmer, der ikke genopstiller til valget, gør status. Foto: Claus Bjørn/Scanpix.

Venstres politiske makkerskab gennem 10 år med Dansk Folkeparti har været et dyrt bekendtskab. Sådan lyder det fra den tidligere Venstre-minister, folketingsmedlem Britta Schall Holberg (V). Især har debatten om grænsekontrol og de udfald, Dansk Folkeparti har haft mod EU og Tyskland, skadet Venstre meget. - Jeg er bange for, at vi ender med at tabe valget, fordi vi bliver slået i hartkorn med et menneskesyn på Europa og det internationale samfund, som Venstre ikke burde dele. Hvis folk har det lige som mig og ved, at de skal købe hele pakken, så stemmer de ikke på Venstre, lyder det fra Britta Schall Holberg, der ikke selv genopstiller. Hun beklager ligeledes, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ikke sendte danskerne til valg i foråret. Så havde han undgået, at den store reformpakke med efterlønnen i fokus blev brudt op i enkeltdele. - Derfor snakker vi om toldere i stedet for efterløn. Det er slet ikke Venstre, siger hun og påpeger, at der efter valget må følge et oprydningsarbejde i Venstre med det formål at genfinde den liberale profil, som partiet har forsømt. Formanden for Venstre i Nordjylland, Erik Hovesen fra Nibe, mener, at Britta Schall Holberg sætter situationen "lidt for meget på spidsen". Men også han hører om folk, der er bekymrede over samarbejdet med DF: - Det menneskesyn, DF har, er slet ikke Venstres, men det ved folk godt. De ved i reglen også godt, at Venstre kun får sin politik igennem, hvis man kan blive enige med DF, siger han. Erik Hovesen tror, samarbejdet vil fortsætte efter valget. Men DF kommer ikke i regering med Venstre, siger han: - Det vil ikke være en duelig konstellation.