Vi går ud og spiser pizza og shawarma

Pizzariaer og shawarmabarer er i voldsom vækst og har overhalet de traditionelle restauranter i besøg

Fødevarer 27. februar 2003 07:00

KØBENHAVN: Det skal være nemt, hurtigt og billigt, når danskerne skal ud at spise. Vi sværmer ikke for stofservietter og menuer til 495 kroner stykket, men derimod for mad, vi hurtigt kan sende ned i spiserøret. Det viser en undersøgelse af danskernes udespisevaner, som Gallup har lavet, og som HORESTA - Hotel-, Restaurant- og Fritidserhvervet - præsenterer på den store TEMA-fagmesse i Bella Center i København i denne uge. Undersøgelsen viser, at det er ejerne af landets pizzariaer og shawarmabarer, der for alvor kan grine på vej til banken for øjeblikket, for danskerne er så vilde med at besøge de etniske spisesteder, at de nu har flere besøgende end de traditionelle restauranter i Danmark. Fra 1997 til 2001 fik pizzariaerne og shawarmabarerne næsten 16 procent flere besøg, mens de mere traditionelle restauranterne i den samme periode kun har haft halvanden procent flere besøgende. Pizzaer og shawarmaerne har vundet frem på bekostning af burger- og grillbarerne, for de har tabt henholdsvis fem og en procent af deres spisende gæster. - Det er helt tydeligt, at gruppen af danskere, der har lidt tid og få penge, er den største gruppe på udespisningsmarkedet, siger restaurant-eksperten, konsulent Mike Hohnen fra analysefirmaet ncmcity-center A/S i København. Selv om eksperter har spået, at danskerne vil begynde at spise mere og mere ude, fordi de får en mere fortravlet hverdag, er der ikke meget, der tyder på det endnu, fastslår brancheøkonom Annette Vangstrup fra HORESTA. - Da vi undersøgte det i 1997, viste tallene, at hver dansker i gennemsnit spiste ude en gang om ugen - eller 52 gange om året. Tallet er faktisk det samme i 2001, men derimod bruger vi lidt mere, når vi er afsted. Nemlig 87 kroner pr. måltid mod 77 kroner dengang, forklarer Annette Vangstrup. Mike Hohnen føler sig nu helt sikker på, at danskerne vil begynde at spise mere ude i de kommende år. - Jeg tror, at masser af restauranter, der ligger i forbindelse med indkøbscentre, vil opleve en opblomstring i de kommende år, fordi folk vil have maden klaret, når de er ude at handle. Samtidig tror jeg også, at biograferne vil blive omdannet til afslapningspaladser, hvor man både kan få maden og se en film. I udlandeet er der en tendens til, at tingene smelter sammen, og det vil de også gøre i Danmark fremover, tror Mike Hohnen.

Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...