Nordjylland

Vi har råd til mere jul i år

Danskerne vil bruge en smule mere på højtiden i år end sidste år

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Louise Aggerstrøm Hansen: - Næste år er der udsigt til stigende priser på en række varer.Foto: Danske Bank

NORDJYLLAND:Danskerne kommer til at bruge lidt flere penge på julen i år end sidste år. Nærmere bestemt 20 kroner mere.

Dermed kommer vi op på 1110 kroner i gennemsnit pr. dansker til det ekstra, der hører julen til, såsom pynt, julegaver og lidt mere at spise i december.

Det fremgår af beregninger, som Danske Bank har foretaget, og stigningen bunder i, at vi har mere at bruge af i år.

- Danskerne har generelt råd til at bruge flere penge på julen. Vi oplever, at flere får mere luft i økonomien. En del har fået lidt mere i lønningsposen i år, og mange boligejere drager fortsat nytte af de lave renter, mens forbrugerpriserne næsten har holdt sig i ro i år, siger Klaus Finnemann Viuff, områdedirektør i Danske Bank i Nordjylland.

Han peger på, at gennemsnitslønnen på det private arbejdsmarked eksempelvis er steget med cirka to procent i år, mens priserne ikke rigtigt er steget.

- Samtidig stiger beskæftigelsen og boligpriserne over det meste af landet, også i Nordjylland. Det giver tryghed og gør os villige til at bruge flere penge - også i den søde juletid, siger Klaus Finnemann Viuff.

Til sammenligning kostede julen sidste år i gennemsnit 1090 kroner pr. indbygger. Men årets juleforbrug ser ikke ud til at nå niveauet før krisen, der i 2006 var på næsten 1300 kroner pr. indbygger målt i 2016-kroner.

Skal du ud og købe julegaver, er der ifølge Danske Banks beregninger faktisk penge at spare på en lang række varer.

Det gælder især de bløde pakker. For eksempel er tøj til kvinder faldet med 6,4 procent siden julen sidste år, mens børnetøj er faldet med 7,4 procent. De samme prisfald har dog ikke ramt herretøj, og er man til bøger eller legetøj, er priserne i dag faktisk syv-otte procent højere end sidste jul.

Danske Banks privatøkonom, Louise Aggerstrøm Hansen, står bag beregningerne, og hun fortæller, at de danske forbrugere har nydt godt af, at priserne enten er faldet eller steget meget langsomt i år.

- Det varer dog næppe ved, og kigger vi frem mod 2017, er der udsigt til prisstigninger på en række varer, blandt andet benzin, nævner hun.

Louise Aggerstrøm Hansen tilføjer dog, at man kan trøste sig med, at lønningerne fortsat ventes at vokse mere end priserne næste år. Dermed vil mange stadig have flere penge mellem hænderne, om end stigningen vil være noget mere afdæmpet end i år.

I øvrigt er julemaden også blevet billigere i år, lyder det fra Louise Aggerstrøm Hansen.

Hun nævner, at prisen på svinekød er faldet med 5,6 procent, sovs og fond med 2,5 procent i pris, kartofler med næsten syv procent, lige som marcipan og slik er blevet billigere i forhold til julen sidste år.

Til gengæld er chokoladeprisen steget med hele otte procent.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.