EMNER

- Vi kapper ikke hovedet af enhver

- Vi kapper ikke hovedet af enhver, der pipper det mindste. Med de ord afviste partiformand Pia Kjærsgaard i går alle beskyldninger om mangel på ytringsfrihed og åbenhed i Dansk Folkeparti.

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Partiformand Pia Kjærsgaard holdt i går pressemøde om situationen i partiet, og hun afviste alle beskyldninger om mangel på ytringsfrihed og åbenhed i Dansk Folkeparti. Foto: carl Redhead/Scanpix

Netop hjemvendt fra FN-generalforsamling i New York havde Pia Kjærsgaard indkaldt til pressemøde om den tilspidsede situation, der er udråbt til Dansk Folkepartis største krise siden stiftelsen i 1995. 11 kritiske medlemmer er smidt ud af partiet de seneste dage, men Pia Kjærsgaard afviser, at der er tale om en krise. Det er blot en storm ’som skal rides af’. - Jeg tror måske, at nogle af dem, der udtaler sig meget bombastisk, har fortrudt det lidt, sagde Pia Kjærsgaard. - Vi har så sandelig ytringsfrihed i Dansk Folkeparti, men den skal respekteres. Nogle steder kan det være meget klogt at holde mund, fastslog hun. Pia Kjærsgaard mener, at balladen bunder i frustration og bitterhed blandt et lille mindretal i baglandet, der på grund af ændret kommunestruktur har mistet politiske poster. Men det afviser det ekskluderede partimedlem A. C. Winther Hansen, der er amtsformand i Nordjylland. - Det handler om, at jeg er dybt skuffet over, at ingen fra partitoppen ville tage et møde med os om partistrukturen, som bliver mere og mere udemokratisk. Vi henvendte os fem gange, siger A. C. Winther Hansen, der mener, at krisen stikker dybere. - Jeg får hele tiden opringninger fra folk, som siger, at de vil melde sig ud, siger han. Pia Kjærsgaard bemærkede til gengæld, at DF står godt i meningsmålingerne, og at 39 personer siden i fredags har meldt sig ind, mens kun seks har meldt sig ud. Hun vil dog have undersøgt, om der har været problemer i kommunikationen mellem ledelse og græsrødder: - Der skal altid svares. når partimedlemmer henvender sig til ledelsen, understregede hun. Et andet ekskluderet medlem, Carsten Aagaard fra København, spår, at balladen vil gå i sig selv, men at den vil tvinge ledelsen til at ’løsne lidt op’: - Dialogen vil blive styrket, og så vil det hele da have været godt for noget, siger Carsten Aagard, der var med til at stifte Dansk Folkeparti.