Vi køber færre smøger og mere alkohol

Danskerne er begyndt at slukke for cigaretten - måske. I hvert fald er salget af cigaretter faldet.

Vi køber færre smøger og mere alkohol

Der bliver stadig længere mellem cigaretpakkerne, der langes over disken i Danmark.

Sidste år købte vi i snit 1240 cigaretter per dansker fra spæd til olding - og det er et fald på 18 procent eller 276 cigaretter per dansker siden 2006, viser tal fra Danmarks Statistik.

Ser man på cigaretforbruget for danskere over 14 år, røg vi i snit 1486. Det svarer til, at hver dansker efter deres 14. år ryger fire cigaretter hver eneste dag i 2011, hvis vi kun tager cigaretter købt i danske butikker med.

Om forbruget også er faldet, viser tallene nemlig ikke noget om. Cigaretter købt i udlandet er ikke med i opgørelsen.

Mens vi køber færre cigaretter, er vi rent faktisk begyndt at drikke mere. I hvert fald er indkøbet af alkohol steget.

En gennemsnitlig dansker køber 11 genstande om ugen - og regner man det om, svarer det til, at vi i snit drak 8,7 liter ren alkohol sidste år.

Tager vi kun danskere over 14 år med i beregningen, drak vi sidste år 10,4 liter ren alkohol. Det svarer til, at vi hver måned drak 0,87 liter ren alkohol - sommer og vinter.

Af de 11 genstande er fire af dem øl, mens vin udgør omkring de fem. Resten er spiritus og ganske få alkoholsodavand, der ryger ned.

Samlet blev der sidste år solgt 48 millioner liter ren alkohol i de danske butikker. Og at det ikke kun er danskere, der køber ind, tages der ikke højde for.

Omvendt er det heller ikke regnet med, hvor meget danskerne købte i eksempelvis grænsebutikkerne i Tyskland.

Umiddelbart er det ikke krisen, der får folk til at købe mere sprut i butikkerne. I 2007 - året før finanskrisen begyndte - blev der solgt små 49 millioner ren alkohol i butikkerne.

I 2008 faldt salget med en lille million liter, i 2009 røg der 45,6 millioner liter ren alkohol over disken, og det tal steg til 46,8 millioner i 2010.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.