Vi shopper løs i julen for at glemme krisen

Danskerne fortrænger krisen i juletiden og er derfor klar til at bruge flere penge, viser ny undersøgelse.

Vi shopper løs i julen for at glemme krisen

Krisen kradser ikke helt så meget op til jul. Både danskerne og butikkerne regner med, at der vil blive brugt flere penge på julen i år, skriver Jyllands-Posten.

Der er næsten dobbelt så mange danskere, der vil øge forbruget, end danskere, der vil spare på julen.

Knap hver anden dansker - 45 procent - vil spendere mere på gaverne og julemaden, mens blot hver fjerde - 25 procent - vil spare, viser en undersøgelse fra konsulentfirmaet Deloitte.

- Der har været en tilbageholdenhed i forbruget, men man vil gerne løsne op til jul. Folk fortrænger krisen, når det er jul, siger partner Mie Stryg-Madsen fra Deloitte til Jyllands-Posten.

Deloittes undersøgelse, der er baseret på besvarelser fra over 18.000 respondenter i hele Europa, er i tråd med en ny prognose, som Dansk Erhverv offentliggjorde onsdag.

Den viser, at julehandlen vil nå op på 8,5 milliarder kroner mod 8,3 milliarder kroner sidste år. Omregnet i indbyggertal betyder det, at hver dansker bruger 1500 kroner på julegaver.

Ifølge Deloitte-undersøgelsen øger hver tredje dansker forbruget op til jul, fordi de vil nyde tilværelsen og ikke tænke på den usikre økonomiske situation. Hver fjerde angiver en stigende indkomst efter skat som hovedårsagen.

- Danskerne er de mest positive i Europa, når de skal vurdere den økonomiske situation, og det er også med til at få dem til at bruge flere penge til jul, siger Mie Stryg-Madsen.

Over hele Europa har 55 procent af indbyggerne en negativ holdning til den økonomiske situation, mens det kun er 23 procent, der lider af den slags pessimisme i Danmark, viser undersøgelsen.

Og branchen tror da også på en god julehandel.

- Når tendensen viser, at de holder lidt tilbage, tror jeg, at det er som ketchupeffekten, og der vil blive gået til stålet i julesalget, siger administrerende direktør Søren Vadmand fra stormagasinet Illum i København til Jyllands-Posten.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst