Vi skal drikke birketræer

Firmaet Smagen af Læsø A/S vil tappe fra økologiske træer på øen og sætte flaskeproduktion i gang efter et års forsøg.

Hele Danmark vil komme til at kunne nyde saften fra Læsøs birketræer i 2009.

Hele Danmark vil komme til at kunne nyde saften fra Læsøs birketræer i 2009.

Smagen af Læsø A/S er klar til at præsentere et nyt produkt i 2009, som til fulde opfylder Erhvervs- og havneudvalgets betingelser for at blive promoveret som et lokalt produkt. Det drejer sig om saft fra øens birketræer, som Smagen af Læsø vil sælge på flasker. Projektet er blevet til i samarbejde med Skov- og Naturstyrelsen, der har givet Smagen af Læsø tilladelse til at tappe fra økologiske træer i et område ved Storedal. Produktionen vil komme til at foregå på Smedievejen i Østerby. Direktør Jens Tofting kan oplyse, at det omfattende projekt har været på forsøgsstadiet i ca. et år. Nu er birkesaften netop blevet godkendt af Fødevarestyrelsen. Birkesaft kan betegnes som en sundhedsdrik og har en frisk, let sødlig smag. Saften indeholder masser af antioxidanter, der styrker immunforsvaret. Saften skal nu tappes fra birketræerne i februar, marts eller april, afhængig af vejret. Dernæst fryses saften ned, inden den behandles i produktionen. Begrænset holdbarhed Det er planen at lancere birkesaften fra Læsø over hele landet i august. - Vi mangler at afprøve, hvordan saften kan gøres mere holdbar, eventuelt via en form for pasteurisering. Lige nu er holdbarheden begrænset, den er nærmest lige som friskmalket mælk, forklarer Jens Tofting. - Samtidig vil vi gerne bruge birkesaften til at erstatte sukkeret i flere af vores øvrige produkter. Der er stor efterspørgsel fra forbrugerne på produkter uden hvidt sukker eller rørsukker. Derfor søder vi i dag mange af vores produkter med druesukker. Blandt de mange spørgsmål, der blev undersøgt i forsøgsperioden, var om birketræerne ville tage skade af at blive tappet. - Det er ikke tilfældet, tværtimod. Træerne har godt af at blive tappet. Tapningen kan på en måde sammenlignes med det at være bloddonor.