Vi skal stemme om euroen

Lars Løkke Rasmussens første dage i statsministeriet vil jeg karakterisere således: Hvad der er godt, er ikke nyt, og hvad der er nyt, er ikke godt.

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen taler med pressen efter sin første tale som statsminister i Folketingsalen tirsdag14. april 2009. Foto: Keld Navntoft/Scanpix

Statsministeren bryder med Anders Fogh Rasmussens løfte om en afstemning om afskaffelse af EU-forbeholdene i denne valgperiode, som oven i købet er en del af regeringsgrundlaget. Det er ikke alene beklageligt, at statsministeren indledes sin nye løbebane med et løftebrud, men også udtryk for manglende dømmekraft, fordi Danmark hører hjemme i Europa og fordi forbeholdene strider mod vitale danske økonomiske, politiske og menneskelige interesser. Helt oplagt ville det være i lyset af finanskrisen at udskrive en folkeafstemning om euro’en, så Danmark kan komme med i den fælles valuta. Euroen skaber nogle stabile rammer at føre økonomisk politik indenfor. De konkurrerende devalueringer der var almindelige i årene op til indførelsen af euroen er i dag helt væk. Den stabilitet det har medført, har vi fået bevis for under finanskrisen. Hvor det britiske pund har oplevet sit mest markante fald siden 1930 (ca. 30 pct. på et år), har euroen forhindret at finanskrisen har udviklet sig en valutakrise. Heldigvis er der efterhånden gjort op med myten om, at euroen fører til stigende priser. Det er rigtigt, at visse restauranter og cafeer i euro-landene benyttede lejligheden til at sætte prisen et hak op, da den nye valuta blev indført. Det skabte et indtryk af, at prisniveauet generelt steg. Imidlertid viser alle senere opgørelser, at den generelle inflation i hele euroområdet faldt, da euroen blev indført, og at inflationen har været lavere efter euroen blev indført, end før. Danmark har siden 1999 til punkt og prikke har ført euroens politik, hvilken er en del af baggrunden for vores økonomiske fremgang. Glem heller ikke, at Irland siden 1999 har oplevet meget høj vækst, mens Island der ikke er med i den fælles valuta er gået ned med flaget. Euroen giver nogle stabile rammer at føre en fornuftig økonomisk politik indenfor. Så længe vi står uden for euroen, fører Danmark en pengepolitik, vi ikke selv er med til at bestemme. Den selvbestemmelse vi har i dag består i at holde kronekursen stabil over for euroen, intet andet. Hvis vi derimod var fuldt medlem, ville Danmark være repræsenteret i den europæiske Centralbanks styrelsesråd og i det politiske forum euro-gruppen, hvori der finder vigtige drøftelser sted om Europas økonomi i en global sammenhæng. I en globaliseret verden vinder vi indflydelse ved at gå ind i et tæt og forpligtende samarbejde.