Vi smider milliarder ud
Hver jul bruger vi milliarder af kroner på gaver, modtagerne ikke ser værdien i - reelt giver vi penge væk til ingen verdens nytte

Julegaver er svære at give. Mange gange går vi galt i byen - og så er det reelt penge lige ud af vinduet. Arkivfoto Foto: Torben Hansen
DANMARK:Hvert år til juletid spenderer danskerne omkring otte til ti milliarder kroner på julegaver. Desværre er vi så dårlige til at købe gaver, at vi reelt smider op imod to milliarder kroner lige ud af vinduet. Penge vi kunne have sparet, hvis bare vi havde været bedre til at købe de helt rigtige gaver til hinanden. Det skriver dr.dk.
- Det skyldes, at vi giver gaver, som den kære modtager ikke mener, er pengene værd, når båndet er løsnet og papiret trukket af juleaften, forklarer DR’s økonomiske ekspert Karsten Engmann.
Det er den amerikanske økonomiprofessor Joel Waldfogel fra det berømte universitet Yale, der har fundet ud af, at vi er så dårlige til at give gaver, at op imod en tredjedel af de penge, vi bruger på gaver, bogstaveligt talt er spildt, fordi modtageren betragter gaven som havende ringere værdi end den pris, vi reelt har betalt for den.
Nær familie er de bedste
Heldigvis er det langt fra alle gaver, vi giver, der er spild af penge.
Gaver, der gives til forældre, søskende eller børn er som regel store succeser - fornemmelsen af gavens værdi er tæt på gavens reelle pris, lyder forklaringen.
- De bedste gaver får vi fra folk på vores egen alder. Og så viser det sig også, at det er bedst at få gaver af den nærmeste familie, forklarer Karsten Engmann til dr.dk.
Til gengæld er bedsteforældre, onkler og tanter knap så gode til at ramme rigtigt, når det gælde julegaveindkøb.
En gave er andet end penge
Det er dog vigtigt at huske på, at gaver har en merværdi, som ikke kan gøres op i kroner og øre, fortæller Karsten Engmann til dr.dk.
En gave er derfor ofte mere værd end penge, fordi gaven er givet med hjertet af en person, vi holder af.
- Den personlige anerkendelse har en særlig værdi, som ikke kan gøres op i penge, konkluderer Karsten Engmann. Gori.
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.