Vi solgte færre varer til udlandet

Betalingsbalancen tynges af en nedgang i overskuddet på handelsbalancen. Eksporten faldt med fire milliarder.

Vi solgte færre varer til udlandet

Danmark solgte færre varer til udlandet i februar - faldet i forhold til januar var på omkring fire milliarder kroner, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Eksporten udgjorde en værdi på 47,5 milliarder mod 51,1 milliarder i januar.

Samtidig steg importen, og resultatet blev, at overskuddet på handelsbalancen faldt fra 6,5 milliarder kroner i januar til 4,1 milliarder i februar.

Handelsbalancen er en del af betalingsbalancen, og på bundlinjen betyder faldet i salget, at overskuddet på betalingsbalancen i februar var på 3,5 milliarder kroner, hvilket er en milliard lavere end måneden før.

Jacob Graven, cheføkonom i Sydbank, siger, at det specielt er vareeksporten til de øvrige EU-lande, der svigter.

- Det skal naturligvis ses i lyset af, at europæisk økonomi fortsat er præget af krise med negativ vækst i mange lande.

- Faldet i eksporten i februar skal dog ikke overdramatiseres, da det kommer efter en stigning på 5,9 procent i januar, siger Jacob Graven.

Ses der bort de månedlige udsving, er hovedindtrykket, at dansk eksport har stået stort set stille gennem det seneste år.

- Det er kritisk for dansk økonomi i en periode, hvor både forbrugere og virksomheder i Danmark holder på pengene. Dermed er der ingen trækmotor for dansk økonomi, siger Jacob Graven.

Cheføkonomen ser ikke en vending lige henne om hjørnet.

- Europæisk økonomi vil fortsat være præget af krisen, og både forbrugere og virksomheder i Danmark er fortsat forsigtige og holder på pengene.

- Vi forventer derfor, at dansk økonomi også i de kommende måneder vil stå stort set stille med små hop på stedet, siger han.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.