Vi stikker af fra Bilka-bulerne

Hver femte Bilka-bule har ikke en bilist, der vil tage ansvar for skaden

En Bilka-bule er bare en sur ting i en travl julehverdag. Arkivfoto: Michael Koch

En Bilka-bule er bare en sur ting i en travl julehverdag. Arkivfoto: Michael Koch

Glemmer du også at lægge en seddel, når du er kommet til at bakke ind i en anden bil? Så hører du til flertallet. Selv om et stigende antal biler ender på værkstedet med buler og ridser fra parkeringsskader, så er vi tilsyneladende ikke villige til at påtage os skylden.

Bilværksteder over hele landet melder om en stigning i antallet biler med parkeringsskader, som er forårsaget af andre end bilejeren. Og selv om der er enkelte bilister som er villige til at påtage sig skylden, så stikker de fleste af fra parkeringsskader - også selv om skaden er tydelig.

- Vi har lavet et rundspørge til bilejerne bag de godt 2000 skadesjobs efter p-skader, som Autobutler har haft det sidste år. Vi har spurgt, om deres parkeringsskade skyldtes en anden bilist og om den pågældende efterlod sine kontaktinfo, fortæller analysechef Jan Sturm fra autobutler.dk.

521 respondenter har haft en parkeringsskade af Bilka-bule-typen.

417 svarer, at skadevolderen aldrig gav sig til kende

104 fik enten direkte, eller indirekte kontakt til modparten.

Flere og flere stikker af

- Vores værksteder fortæller samstemmende at der er tale om en tendens, hvor flere og flere simpelt hen stikker af fra parkeringsskaderne på andre folks biler, lyder det fra analysechefen.

Fire ud af fem bilejere hos autobutler.dk, som har fået en "Bilka-bule" inden for det sidste år, har oplevet at der ikke var en forklarende seddel sat fast under vinduesviskeren efter at en anden bilist havde været i nærkontakt med bilen.

- Vi får hver dag bilejere på værkstederne, som skal have ordnet en parkeringsskade, hvor bilen er blevet skadet af en anden, uden at der er blevet lagt en seddel. Ud over at det rammer folks retsfølelse, så kan man også mærke det på pengepungen da man selv skal betale for skaden, siger Jan Sturm.

Han opfordrer til at bilejere tager ansvar, også selv om det kan være ærgerligt at risikere at skulle betale for skader på en anden bil.

- Vi havde senest i går en enlig mor, som kom ud fra supermarkedet til en parkeringsskadet bil. Hun blev præsenteret for en regning på næsten 5.000,- kroner - som med et slag har ødelagt hendes julemåned.

- Vi får dagligt biler, der er blevet påkørt af en anden bilist og synes ikke det kan være rigtigt, at man bare smutter fra sådan en skade. Vi danskere er nødt til at gøre op med en trafikkultur, hvor bilejere fralægger sig ansvaret for deres handlinger. Hvis du stikker af fra en parkeringsskade er du en lovovertræder, som kan blive dømt for hærværk og få en plet på din straffeattest.

Så meget koster det

Ud af alle bilskader på værkstederne hos autobutler.dk er cirka en femtedel relateret til parkeringsskader - ofte i form af ridser eller småbuler på kofangeren. En typisk parkeringsskade med en mindre ridse, eller bule i kofangeren koster mellem 2.500 og 5.500,- kroner hos autobutler.dk - men udgiften kan hurtigt løbe op. Selv om der ofte er tale om små kosmetiske skader, så kan det koste langt mere, hvis man ikke får det ordnet.

- Fugt i klimaet giver rust i bilen. Og hvis du har skader i lakken eller buler, kan rusten sætte sig fast hurtigere, end ellers. Derfor anbefaler vi at man især i vintermånederne får fjerne Bilka-bulerne hurtigt, forklarer Jan Sturm.

Når selv små skader og ridser på bilen ofte koster dyrt, skyldes det at der skal flere timers arbejde til. Lakering, slibning maling og genopretning er et møjsommeligt arbejde. Det kræver ofte at skærme eller dele afmonteres, og afhængig af skaden skal mekanikeren også pille ved bilens elektriske dele. Samtidig risikerer du, at der skal lakeres eller males på et større område, end den egentlige skade - hvilket alt sammen er med til at gøre reparation dyr.

Hvis du kører ind i en anden

Du må under ingen omstændigheder bare køre din vej.

Du skal forsøge at finde frem til ejeren af bilen.

Tag billeder af skaden, og også af resten af bilen.

Spørg om der er vidner, hvis navne du må notere.

Kun hvis det ikke er muligt for dig at finde ejeren af bilen, kan du lægge en seddel i vinduet, med dit navn, kontaktinfo og også dine forsikringsinfo.

Sådan gør du, hvis din bil er blevet skadet af en anden

Find ud af om der er vidner, eller videoovervågning på det pågældende sted.

Tag billeder af skaden.

Kontakt politiet og dit forsikringsselskab og få deres hjælp til at finde frem til skadevolderen.

Hvis du ikke kan finde en skyldig modpart, er det desværre dig selv, der kommer til at betale for at få ordnet bilen.

En almindelig kaskoforsikring dækker de fleste skader, du laver på din egen bil. Herudover tilbyder nogle forsikringsselskaber en ekstra forsikring. Men det hjælper ikke, hvis du er blevet ramt af en anden bil. Så ender du ofte med selv at skulle betale for skaden med henvisning til at der er tale om hærværk.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.