Vi stjæler på arbejdspladsen
Det sker især, når vi ikke føler os værdsat på jobbet

Sagerne strækker sig fra småtyverier til det helt store og organiserede.Arkivfoto: Peter Broen Pressefotograf Peter Broen
AALBORG:At være langfingret på arbejdspladsen ligger ikke langt fra en markant del af danskerne. Hver sjette svarer nemlig, at de mindst én gang har stjålet fra arbejdspladsen, viser en rundspørge, som YouGov har lavet for Søndagsavisen.
- Det har ligget stabilt på det her niveau i mange år. Det er alt fra småtyverier af varer i den butik, man arbejder i, tyveri af kontanter fra kassen og så til de mere omfattende og organiserede tyverier over længere tid, siger Lars Alexander Borke, procesdirektør i Dansk Erhverv, til Søndagsavisen.
Arbejdsgiverne har gennem årene forsøgt at komme problemet til livs med tiltag som overvågning, tjek af de ansattes tasker, når de går hjem, og rabatordninger, der skal nedbringe incitamentet til at stjæle.
Det har dog ikke gjort den store forskel, og derfor er det kriminalpræventive råd begyndt at se på arbejdsmiljøets rolle i problemet.
- Vi har samlet undersøgelser og erfaringer på det her område i nogle år, og meget tyder på, at man er mere tilbøjelig til at stjæle fra sin arbejdsplads, når man ikke føler sig værdsat eller på anden måde er i et dårligt arbejdsmiljø, siger Anne Karina Nickelsen, sekretariatschef i Det Kriminalpræventive Råd.
Hun mener, at en bred kampagne på området kan være med til at skabe en holdningsændring, der kan nedbringe antallet af tyverier.
- Det er en generel holdningsændring, som kan løse det her problem, og den ændring kan ske ved at bearbejde arbejdsmiljøet. Vi vil lancere en bredere kampagne på det her område, hvis vi kan samle parterne om det, siger hun.
Undersøgelsen er foretaget blandt 1007 respondenter mellem 18 og 75 år.
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.