Danmark

Vi tøver med at stoppe spritkørsel

Vi vil ikke ødelægge festen med formaninger, men skal lære at se de negative sider af alkohol, mener forsker.

Vi tøver med at stoppe spritkørsel

Når der er øl på bordet, og humøret er i top, er det svært at være lyseslukkeren, der tager bilnøglerne, når Svend vil køre halvsnaldret hjem i sin Fiat Punto.

Mange danskere oplever jævnligt, at venner og bekendte forsøger at liste en brandert hjem i bil, og mange tøver med at gribe ind.

Det viser en undersøgelse, som Epinion har lavet for Rådet For Sikker Trafik og Trygfonden.

Faktisk har mere end hver fjerde af de 1012 adspurgte inden for det seneste år været til et arrangement, hvor en person ville køre hjem med for meget sprit i blodet.

Og i mere end hver tredje tilfælde var der ingen, der greb ind.

- Folk ved godt, at de burde gøre noget, og når vi spørger dem til det, så bebrejder de sig selv, siger Pernille Ehlers, specialkonsulent i Rådet For Sikker Trafik.

Jakob Demant har igennem længere tid forsket i danskernes alkoholkultur, og undersøgelsen vækker også opsigt hos ham.

- Det er nogle ret voldsomme tal, for spritkørsel er et af de mest direkte eksempler på, at alkohol kan skade andre.

- Derfor burde det være et af de steder, hvor det er nemmest at forholde sig aktivt, funderer forskeren fra Center for Rusmiddelforskning på Aarhus Universitet.

Ifølge Jakob Demant er det dog et indgroet element i den danske alkoholkultur, at vi kun har øje for de positive sider af procenterne.

- Ved en fest er vi alle sammen uudtalt blevet enige om, at vi er i en positiv, nydelsesfuld situation, og det kan være svært at forvandle til noget, der kan være farligt, mener forskeren.

Rådet For Sikker Trafik forsøger i disse uger sammen med politiet og størstedelen af kommunerne at sætte fokus på det sociale ansvar for spritkørsel med en landsdækkende kampagne.

I 2010 mistede 55 danskere livet i spritulykker, og 250 personer kom til skade.

/ritzau/