Vi valfarter til grænsen

Danskerne handler ind i Tyskland som aldrig før

Næsten 6 ud af 10 danskere har inden for det seneste år hentet øl og sodavand i butikker på den anden side af grænsen. Foto: Scanpix

Næsten 6 ud af 10 danskere har inden for det seneste år hentet øl og sodavand i butikker på den anden side af grænsen. Foto: Scanpix

KØBENHAVN:Danskerne kører over grænsen til Tyskland for at købe varer som aldrig før. Næsten 6 ud af 10 danskere har inden for det seneste år hentet øl og sodavand i butikker på den anden side af grænsen.

Det er konklusionen i en ny undersøgelse, som De Samvirkende Købmænd har fået gennemført. Totalt har 57,1 procent af de danske husstande hentet varer i de tyske butikker inde for det seneste år.

- Grænsehandlen har formentlig aldrig været så omfattende som nu, siger Claus Bøgelund Nielsen, vicedirektør hos De Samvirkende Købmænd.

Skyldes hævede afgifter

Han kæder stigningen sammen med, at regeringen fra 1. januar hævede afgiften på sukkersødede læskedrikke med 50 øre per liter før moms. Dermed er afgiften nu oppe på 1,58 kroner per liter før moms. Også afgiften på øl blev sat op ved årsskiftet.

- Det er de hævede afgifter, der er årsag til, at det bliver interessant at køre til udlandet, siger Claus Bøgelund Nielsen.

- Det er overvældende, når 57 procent af husstandene oplyser, at de har handlet øl eller sodavand i Tyskland inden for det seneste år, tilføjer han.

Niveauet bør reguleres

De Samvirkende Købmænd mener, at man burde lære af erfaringer med andre varer som benzin og cigaretter og lægge afgiftsniveauet der, hvor det ikke medfører øget grænsehandel. Det betyder, at afgifterne skal tilpasses de afgifter, man har i vore nabolande.

Tyskland har ikke afgift på vin, sodavand, chokolade eller is. Desuden er momsen som udgangspunkt 19 procent mod 25 i Danmark. På fødevarer har Tyskland særligt lav moms.

Allerede sidste år solgte de danske bryggerier 1,2 milliarder enheder af øl eller sodavand til grænsehandlen. Sidste års tal betyder, at hver dansk familie køber 420 enheder eller mellem 17 og 18 rammer sodavand eller øl hvert år i tyske butikker.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.