Danmark

Vi vil gerne leve sundere: Men motivationen mangler

Flere faktorer holder danskerne tilbage for at skifte til en mere sund livsstil.

Vi vil gerne leve sundere: Men motivationen mangler

Motivation, tid og penge er de største faktorer, der begrænser danskerne i at leve sundere, end de gør i dag.

Det viser en ny undersøgelse fra Landbrug & Fødevarer.

Dyrk motion. Spis sundt. Drop tobakken. De fleste kender de formanende ord, som man bliver bombarderet med på daglig basis.

Viden om sundhed står langt nede på listen over de faktorer, der begrænser os danskere i at leve sundere ifølge undersøgelsen.

Her tyder det i stedet på, at det er motivationen, som mangler, når løbeskoene skal snøres. Godt halvdelen af de adspurgte svarer, at det er motivationen, der begrænser dem allermest.

At netop motivationen er en af største begrænsninger, er der en god forklaring på, ifølge psykolog Anette Schnieber, der på Aarhus Universitet har forsket i folks motivation, når det kommer til sundhed.

- De fleste danskeres motivation til at leve sundere bliver bestemt af deres daglige vaner. Når dét at leve sundt i højere grad er et mål, der bliver dikteret udefra og ikke er kommet ind på livet af danskerne, så daler motivationen også, siger hun til netmediet Foodculture.dk.

Blandt de 18-34-årige svarer halvdelen, at motivation er en af de største begrænsninger, når det handler om at leve sundt. Men de svarer, at tidsaspektet i højere grad er en faktor som gør, at de ikke lever sundere.

Hos de 35-70-årige er motivationen helt klart den største faktor til, at løbeturen bliver erstattet af en lur på sofaen.

Det skyldes, ifølge Anette Schnieber, at den ældre generation nok har sværere ved at tage ny viden om sundhed alvorligt, end den yngre generation har. Den er ikke på samme måde vokset op i den ekspertkultur om sundhed og kost, som de unge er.

Morten Grønbæk, der er direktør for Institut for Folkesundhed på Københavns Universitet, er enig:

- Vi lever langt sundere i dag, end vi gjorde tidligere. Det handler om, at vi i dag har en langt større viden om de sundhedsskadelige faktorer, som omgiver os såsom rygning, kost, alkohol og motion, siger han.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.