Vi vil have nye huse

Hvis prisen er den samme på nybyggeri og brugte boliger, vælger vi nybyggeriet

Hvis vi ikke behøver at skele til prisen, når vi skal købe hus, vil de fleste vælge et helt nyt hus, som ingen har boet i før. Foto: Iris/Scanpix

Hvis vi ikke behøver at skele til prisen, når vi skal købe hus, vil de fleste vælge et helt nyt hus, som ingen har boet i før. Foto: Iris/Scanpix

DANMARK:Hvis prisen ikke betyder noget, vil vi vælge den nybyggede bolig frem for den, som nogle andre allerede har brugt som hjem, viser en ny undersøgelse blandt brugerne på Boligsiden.dk.

64 procent går efter nybyggeriet, mens 17 procent vælger den brugte bolig. 15 procent er ligeglade.

Men når bolighandlen skal på plads i virkeligheden, er prisen afgørende, og nybyggeriet er prismæssigt langt dyrere end ældre boliger.

”Hvis vi ser på villaer og rækkehuse, der er bygget inden for de seneste fem år, ligger salgsprisen 6.400 kr. pr. kvadratmeter over gennemsnittet. Boligerne fra de seneste fem år er desuden 2.300 kr. dyrere pr. kvadratmeter end boligerne, der er bygget i 00erne, og som altså stadig er af aboslut nyere dato,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk i en pressemeddelelse.

For og imod nybyggeri

Den helt klare fordel ved nybyggeri er ifølge Birgit Daetz, at vedligeholdelsen af boligen er minimal. Her skal taget ikke udskiftes de næste mange årtier, og der er ingen forældede elinstallationer, der skal fikses, eller oliefyr fra det forrige århundrede.

”Flytter du ind i en nybygget bolig, ved du, at der ikke burde komme uforudsete udgifter lige foreløbig i forhold til oliefyret, der strejker, eller andre ubehageligheder. Det kan give en økonomisk tryghed. Samtidig er nybyggeri ofte mere energirigtigt, så der kan være mange penge at spare på varmeregningen,” siger Birgit Daetz.

Ulempen er dog, at der kan være en risiko for byggesjusk, som kan være træls for den nybagte boligejer, der troede, at alt ville være i tip-top orden, fordi boligen var ny.

Samtidig er prisen høj, og nogle synes også, at nybyggeriet mangler charme, og haverne i nybyggede villakvarterer er ofte lidt øde og vindblæste, før træer og buske vokser op.

/BLM/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.