Vicedirektør: Fik besked om undtagelser efter en måned

Vicedirektør Lene Vejrum fortalte onsdag i Rigsretten om at skulle forelægge sager for departement.

KØBENHAVN:En måned efter at Udlændinge- og Integrationsministeriet i 2016 havde udsendt en pressemeddelelse om, at alle asylpar, hvor den ene var mindreårig, skulle adskilles, fik Udlændingestyrelsen at vide, at der kunne gøres undtagelser.

Sådan lød forklaringen onsdag fra daværende vicedirektør i Udlændingestyrelsen Lene Vejrum, der blev afhørt i Rigsretten, hvor tidligere minister Inger Støjberg er tiltalt for en ulovlig instruks.

Ifølge Lene Vejrum fik styrelsen den 10. februar en pressemeddelelse om adskillelserne og i et telefonopkald fra ministeriet, at de skulle adskille alle.

- Første gang, at vi får at vide, at der kan ske undtagelser, er på mødet 8. marts, og så får vi under samrådet (15. marts, red.) bekræftet dette, siger Lene Vejrum, der henviser til, at Støjberg på samrådet nævnte et eksempel på en undtagelse.

- Og så får vi denne mail med, hvordan vi skal forholde os: At vi skal foreholde sager, hvor vi er i tvivl, for departementet - at vi skal lave en indstilling til departementschefen i den type sager.

Styrelsen mente dog fra start af, at man ikke kunne adskille alle og adskilte derfor ikke bare alle.

På mødet 8. marts, hvor Lene Vejrum altså forklarer, at hun første gang fik besked fra ministeriet om undtagelser, deltog både embedsmænd fra styrelsen og ministeriet.

Her drøftede de fem konkrete sager om par, hvoraf mindst den ene var mindreårig. Det var sager, hvor styrelsen ikke mente, at der kunne ske adskillelse.

- Der er sådan en gruppe af sager, som vi går ind i og drøfter nærmere, siger hun og nævner, at det blandt andet indebærer et par, der har mistet et barn i hjemlandet og er traumatiseret:

- Og så er der en helt særlig situation med et par, der tager sig af en niece, som har mistet sine forældre. Det er de sager, hvor vi mener, at vi ikke kan adskille.

Lene Vejrum fortæller, at de skulle forelægge tvivlsagerne for ministeriet, før de traf afgørelse.

- Det er ikke sædvanligt, at vi forelægger konkrete sager for departementschefen, siger hun og fortæller videre:

- Det er for at foretage det snit for, hvornår vi kunne gøre undtagelser.

Hun afviser, at de fik en forklaring på, hvorfor de skulle gøre det.

Det var afdelingschef Line Skytte Mørk Hansen fra ministeriet, der 10. februar ringede til Lene Vejrum og fortalte om adskillelserne.

Line Skytte har modsat Vejrum forklaret, at hun fortalte, der var undtagelser, og at de skulle overholde loven. Dermed mener hun altså, at styrelsen fra start af fik besked om, at der var undtagelser.

Støjbergs forsvarere nåede ikke at blive færdig med at stille spørgsmål til vicedirektøren, hvorfor afhøringen fortsætter fredag. Her skal en anden fra styrelsen - kontorchef Ditte Dankert - også afhøres.

Der ventes en dom inden jul.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden