Udland

Vicepræsident i Sydsudan beskylder præsident for angreb

Sydsudans præsident, Salva Kiir, er slet ikke interesseret i fred, skriver vicepræsident Machar på Twitter.

South Sudan First Vice President Machar attends a news conference at the Presidential State House following renewed fighting in South Sudan's capital Juba Foto: Reuters/Stringer

South Sudan First Vice President Machar attends a news conference at the Presidential State House following renewed fighting in South Sudan's capital Juba Foto: Reuters/Stringer

Konflikten i Sydsudan er blusset op igen, og landets to ledende kamphaner er tilsyneladende på vej ind i en ny åben krig. Både på ord og med våben.

Vicepræsident Riek Machar hævder, at hans styrker er blevet angrebet af præsidentens helikoptere. Machar siger samtidig, at han ikke har opgivet håbet om fred.

På Twitter skriver han, at præsident Salva Kiir ikke "er interesseret i fred".

- Jeg opfordrer til ro og til at holde igen med disse stridigheder. Jeg er i sikkerhed. Ingen bør tage loven i egen hånd og destabilisere landet, skriver Riek Machar på Twitter.

Flere vidner på stedet melder mandag om mindst to helikoptere, der har affyret skud mod det område, hvor vicepræsident Machar hører til.

Derudover forlyder det, at tanks kører rundt i gaderne. En FN-medarbejder fortæller, at der har været kraftig skudveksling, og at flere hundrede civile er flygtet.

En fredsaftale blev underskrevet af præsident Salva Kiir i august 2015. I april blev Machar genindsat på posten som premierminister. Det var et led i fredsplanen.

Fredag i sidste uge blussede kampene op, og flere hundrede er meldt dræbt siden.

Der er ikke umiddelbart nogen kommentar fra præsidentens siden. Men søndag udtalte en minister ved navn Michael Makuei, at situationen var under kontrol.

Han opfordrede samtidig folk på flugt til at vende tilbage til deres hjem.

Kiir og Machar er fra to forskellige etniske stammer. Det danner grobund for den mangeårige konflikt, der eksisterer mellem dem, såvel som resten af befolkningen i det krigshærgede land.

Siden Sydsudans uafhængighed i 2011 har de skulle dele magten og ressourcerne i det ekstremt fattige land mellem sig.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst