Video fra Nasa tyder på succesfuld prøvetagning på asteroide

Efter fire års rejse skulle en rumsonde indsamle sten og støv på en asteroide. Missionschef er optimistisk.

Et stillbillede fra en video fra Nasa viser her en robotarm, der forsøger at indsamle en prøve af sten og støv fra asteroiden Bennu.

Et stillbillede fra en video fra Nasa viser her en robotarm, der forsøger at indsamle en prøve af sten og støv fra asteroiden Bennu.

HOUSTON:Den amerikanske rumfartsadministration, Nasa, har natten til torsdag dansk tid frigivet de første videobilleder af en prøvetagning på asteroiden Bennu.

Billederne viser, hvad der synes at ligne en vellykket prøvetagning af sten og støv, eller som missionschef Dante Lauretta udtrykker det: "Den slags rod, vi havde håbet på".

Natten til onsdag dansk tid lykkedes Nasas rumsonde "Osiris-Rex" med en ultrakort landing på Bennu 330 millioner kilometer fra Jorden. Rumsonden havde været undervejs i fire år.

Den skulle kun indsamle sten og støv i nogle sekunder, inden den satte kursen mod Jorden igen.

"Osiris-Rex" vender efter planen hjem i september 2023. Forhåbentlig med den største prøve, der er bragt med hjem fra rummet siden "Apollo"-æraen. En sådan prøve skal hjælpe med at opklare oprindelsen af vores solsystem.

Natten til torsdag dansk tid skriver Nasa på Twitter, at "Osiris-Rex" landede på Bennu i seks sekunder og brugte en robotarm til at forsøge at indsamle en prøve af sten og støv.

En video viser, hvordan robotarmen knuser en stor sten, idet den forsøger at indsamle prøven.

Netop det er en god ting, fortæller missionschef Dante Lauretta, eftersom den knuste sten sandsynligvis skabte den slags fragmenter, som er lettere for robotarmen at samle op.

Dernæst forårsagede en kvælstofeksplosion en sky af støv og sten, hvilket også er gode nyheder for prøveindsamlingen.

- Ud fra analyser af de billeder, som vi hidtil har modtaget, kan vi sige, at indsamlingen gik rigtig godt. Faktisk så godt som vi kunne have forestillet os, siger Dante Lauretta.

- Man kan se, at der flyver partikler rundt over det hele. Vi lavede virkelig rod på overfladen af denne asteroide. Men det er et godt slags rod. Det er den slags rod, vi havde håbet, siger han.

Missionschefen tilføjer, at baseret på analyser af billederne er oddsene for at have indsamlet brugbart materiale "gået markant op".

En endelig konklusion vil blive draget i løbet af de næste dage, efter at prøvens masse er blevet målt på lørdag. Målet er mindst 60 gram.

En endelig rapport ventes mandag.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.