Videodommere træder ind i Champions League

Uefa har besluttet, at der skal benyttes VAR i Champions League fra og med tirsdag.

Når der benyttes VAR, er det den nyeste 3D-teknologi, der kan fastslå, om der har været en overtrædelse i blandt andet en offsidesituation.

Når der benyttes VAR, er det den nyeste 3D-teknologi, der kan fastslå, om der har været en overtrædelse i blandt andet en offsidesituation.

KØBENHAVN:Det blev brugt under VM i fodbold i 2018, og det bruges allerede i flere ligaer.

Videodommersystemet VAR (Video Assistant Referee) bliver nu også en del af Champions League.

Det Europæiske Fodboldforbund (Uefa) besluttede i december sidste år, at videohjælpen skal indføres fra ottendedelsfinalerne. Det er derfor tirsdag aften, at VAR kan komme i spil for første gang i Champions League i Rom og i Manchester.

Efter en vellykket test og oplæring af dommere i løbet af de seneste par måneder kan VAR nu bruges i de kommende Champions League-kampe, skriver Uefa på forbundets hjemmeside.

Uefa-dommerofficer Roberto Rosetti har haft en afgørende rolle i implementeringen af VAR i Champions League, og han er sikker på, at det bliver en succes.

- Vi er overbeviste om, at det vil være en fordel for turneringen. Det vil reducere antallet af fejlagtige afgørelser, siger han.

VAR benyttes allerede i de engelske pokalturneringer. Eksempelvis fik Tottenham-angriberen Harry Kane tilkendt et straffespark efter brug af VAR i Liga Cup-semifinalen mod Chelsea.

VAR vil kun blive brugt, når der klart og tydeligt ses nogle overtrædelser, som kan være kampafgørende, forklarer Rosetti og uddyber:

- VAR benyttes i forbindelse med situationer, der fører til mål, straffespark, direkte røde kort, og tvivl om hvilken spiller der har begået en forseelse.

Hvis der ikke er tydeligt videobevis for, at der er dømt forkert på banen i første omgang, vil VAR ikke blive brugt.

Også i Bundesligaen i Tyskland, Primera Division i Spanien og Serie A i Italien benyttes videohjælp.

Klubberne i Premier League indfører VAR fra næste sæson, og Uefa har også besluttet at benytte VAR i blandt andet Europa League-finalen og Nations League-finalerne.

/ritzau/