Vidne: Anholdelsen af George Floyd var unødvendig voldsom

Betjent sigtet for drab på sort mand under anholdelse overtrådte regler for magtanvendelse, siger overordnet.

Anklager Steve Schleicher (foto) havde fredag indkaldt en mangeårig efterforsker ved politiet i Minneapolis til at afgive vidneudsagn i sagen mod den tidligere betjent Derek Chauvin, der er tiltalt for at have forvoldt George Floyds død 25. maj 2020.

Anklager Steve Schleicher (foto) havde fredag indkaldt en mangeårig efterforsker ved politiet i Minneapolis til at afgive vidneudsagn i sagen mod den tidligere betjent Derek Chauvin, der er tiltalt for at have forvoldt George Floyds død 25. maj 2020.

MINNEAPOLIS:Der blev brugt helt unødvendig magt under anholdelsen af den sorte mand George Floyd i Minneapolis sidste år.

Det siger Robert Zimmerman, en af de overordnede til den tidligere politimand Derek Chauvin, som er tiltalt for at have dræbt Floyd, i et vidneudsagn fredag, skriver nyhedsbureauet AFP.

Chauvin, som er hvid, blev afskediget fra politiet i Minneapolis, dagen efter at en video af hændelsen dukkede op.

På optagelsen ses Chauvin sidde oven på en døende Floyd, der er lagt i håndjern.

Den hårdhændede anholdelse og Floyds død udløste store protester i USA og andre lande mod politibrutalitet.

Ifølge Zimmerman, der er drabsefterforsker, overtrådte Chauvin politiets retningslinjer for anvendelse af magt, da han kastede den 46-årige Floyd til jorden og derefter pressede sit knæ mod hans hals i flere minutter.

- At tvinge ham ned på jorden med ansigtet nedad og lægge sit knæ på en hals i så lang tid er helt uhørt, siger Zimmerman, der har været del af politistyrken i Minneapolis siden 1985.

På anklagerens spørgsmål om, hvad han tænkte om, at Chauvin i omkring ni minutter pressede et knæ mod Floyds hals, svarer Zimmerman:

- Totalt unødvendigt. Hvis dit knæ er på en persons hals, kan det dræbe dem.

Den 45-årige Derek Chauvin har erklæret sig ikke skyldig i drab.

Anklagerne havde indkaldt Robert Zimmerman til at vidne for blandt andet at underminere et centralt punkt i sagen - Chauvins påstand om, at han overholdt reglerne og gjorde, som han havde lært i sin uddannelse som betjent.

Zimmerman var hjemme den 25. maj 2020, da han blev tilkaldt til det sted, hvor Floyd var blevet anholdt. Det skete efter en mistanke om, at han havde betalt med en falsk 20 dollarseddel i en butik.

Han ankom cirka en halv time efter, at Floyd var blevet erklæret død på et hospital i Minneapolis.

Zimmerman fortæller ifølge nyhedsbureauet Reuters, at han hjalp med at finde beviser og øjenvidner til anholdelsen.

Han oplyser, at betjente har ansvar for at tage sig af alle, der bliver anholdt, og er oplært i at yde førstehjælp til disse, hvis de er kommet til skade. Det gælder også, hvis betjentene er informeret om, at en ambulance er på vej.

- Hans sikkerhed og hans tilstand er vores ansvar, siger Zimmerman til nævningerne.

- Når en person først er lagt i håndjern, så falder trusselsniveauet helt ned. Hvordan skal de kunne skade dig, når de er i håndjern? Jeg så ingen grund til, hvorfor betjentene mente, at de var i fare, siger han.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.