Vietnam og Kina strides på havet: Fiskerbåd sejlet ned

Vietnamesiske fiskere fortæller, at de blev omringet af 40 kinesiske skibe i Det Sydkinesiske Hav.

Udland 27. maj 2014 09:02

Et kinesisk skib sejlede mandag ind i en vietnamesisk fiskerbåd, der efterfølgende kæntrede, i et omstridt område af Det Sydkinesiske Hav.

De territoriale spændinger mellem de to lande er tiltaget, efter at Kina for nylig opsatte en kæmpe borerig nær en gruppe ubeboede øer, som både Vietnam og Kina gør krav på.

Besætningen på fiskebåden blev reddet af et vietnamesisk skib, og den har fortalt, at deres båd blev omringet af 40 kinesiske fartøjer og derefter påsejlet.

- De 10 fiskere om bord er kommet i land nu. De er i sikkerhed. Skibet sank, siger en ansat ved Vietnams regionale maritime redningsmyndigheder i Danang.

Fiskerbåden sank omkring 12 sømil sydvest for boreriggen, der har givet anledning til flere konfrontationer på vandet mellem kinesiske og vietnamesiske fartøjer.

Civile fartøjer og fiskerbåde har blandt andet sejlet ind i hinanden og skudt med vandkanoner. Det er dog første gang, at en båd kæntrer som følge af stridighederne.

Spændingerne over olieriggen har også resulteret også i voldelige antikinesiske uroligheder i Vietnam. Ifølge de kinesiske myndigheder døde fire kinesiske statsborgere. De vietnamesiske myndigheder har sat dødstallet til tre.

Hundredvis af personer blev anholdt og fængslet under uroen, og søndag modtog to mænd som de første domme på henholdsvis et og tre års fængsel for deres medvirken i optøjerne.

Vietnams premierminister, Nguyen Tan Dung, sagde i sidste uge, at Kinas placering af boreriggen i det omstridte område er en alvorlig trussel for freden.

Kineserne mener, at stort set hele Det Sydkinesiske Hav, der er rigt på olie- og gas, tilhører dem - også områder der ligger tæt ved nabolandenes kyster.

Vietnam, Filippinerne, Brunei, Malaysia og Taiwan gør også krav på dele af havet.

/ritzau/AFP

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...