Vigtige spor kan drukne i overvågning af nummerplader

(Foto: Anders Debel Hansen/Scanpix 2016)

(Foto: Anders Debel Hansen/Scanpix 2016)

København, Onsdag /ritzau/

Politiets nummerpladeskannere genererer op til 6000 hits om dagen. Information overload, kalder politiet det.

Politiets elektroniske nummerpladeovervågning generer helt op til 6000 hits på en enkelt dag.
Og så meget data har politiet ikke mulighed for at analysere, og det betyder, at man potentielt overser alvorlige lovovertrædelser.
Det skriver Information onsdag.
- Det vil undre mig, hvis politiet har tid til at sidde og overveje hver eneste af de 6000 hits, så i realiteten vil det formentlig betyde, at det er tilfældigt, hvilke hits, der bliver set og reageret på, siger Jesper Lund, der er formand for IT-Politisk Forening, til Ritzau.
Et hit betyder, at den aflæste nummerplade kan være af interesse for politiet, og systemet gemmer automatisk oplysninger om tid og sted samt et billede af bilen.
Årsagen til de mange hits er, at politiet registrerer biler sammen med mange forskellige slags forseelser.
Det kan eksempelvis være, hvis ejeren af bilen mangler at betale forsikring, eller hvis nummerpladen er sat i forbindelse med en alvorlig forbrydelse som et drab.
- Jeg undrer mig over, at politiet ikke har valgt at prioritere i de registreringer, som de modtager fra de stationære nummerpladeskannere, siger Jesper Lund.
- Så vidt jeg kan forstå, får vagthavende en besked på sin skærm, hvad enten det drejer som om, at bilen er eftersøgt for en alvorlig forbrydelse, eller den er udeblevet fra en synsaftale.
Politiinspektør Michael Kjeldgaard fra Nationalt Efterforskningscenter hos Rigspolitiet erkender, at der er en risiko for, at dansk politi kommer til at overse vigtige hits:
- Det er også en risiko, der er i vores system. Det er big data, og der er også en risiko for information overlad. Derfor er det vigtigt, at vi får kalibreret tingene, så vi kan holde øje med de hits, der kommer ind, siger han til Information.
Han understreger dog, at politiet uden systemet slet ikke ville have haft samme mulighed for at holde øje med biler af særlig interesse.
/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.