Vil du købe en mose?

Staten sætter 283 ha nordjysk natur til salg

Staten vil sælge Sandmosen. Arkivfoto

Staten vil sælge Sandmosen. Arkivfoto

JAMMERBUGTEN:Den Danske Naturfond har netop fået 500 millioner kroner på finansloven til at opkøbe landarealer over hele Danmark og lægge dem om til natur.

Samtidig er et naturområde i Nordjylland, Sandmosen i Jammerbugt Kommune, som forbinder to vigtige naturområder, blevet sat til salg af NaturErhvervstyrelsen under Fødevareministeriet.

Som miljøminister Ida Auken (SF) sagde på et pressemøde om naturfonden mandag, så har den danske natur det ikke godt.

- Der er for lidt natur, og den er for spredt, siger Ida Auken.

Naturfredningsforening undrer sig

Derfor undrer det blandt andet Danmarks Naturfredningsforening, at dette område, som forbinder de to store naturområder Tranum Klitplantage og Store Vildmose, sælges.

Miljøministeren siger, at verden jo ikke går i stå, fordi der kommer en naturfond.

- Der skal være mulighed for at staten kan handle, men med sikring af naturværdierne, hvis staten ikke længere skal have nogle områder.

Ifølge direktør i Danmarks Naturfredningsforening, Michael Leth Jess, er Sandmosen vigtig, fordi området kæder de to store naturområder sammen.

- Det handler om at skabe bedre forbindelser i den danske natur, og det er en af pointerne, som den her naturfond skal arbejde for, siger Michael Leth Jess til Ritzau.

- Derfor er det meget oplagt at tage den her delvist afdrænede mose og naturgenoprette den som forbindelse mellem de to naturområder, siger han.

Kjeld Larsen, statens opsynsmand i området, undrer sig også over hensigten om at sælge.

- Det er helt tosset, at de vil sælge det, Det er håndærer i den store kasse, siger han.

Èn milliard i kassen

På spørgsmålet om, hvorfor staten ikke beholder Sandmosen, svarer Ida Auken:

- Det er mindre afgørende, hvorfor Fødevareministeriet sælger netop dette område i forhold til en fond, som nu skal ud og købe store arealer op. Og staten skal stadigvæk kunne handle, det er klart.

Ida Auken håber, at der ved udgangen af 2015 vil være en milliard kroner i fondens pengekasse ved hjælp af tilskud fra privatpersoner og virksomheder blandt andet.

For én milliard kroner kan man få mellem 5000 og 10.000 hektar, hvilket svarer til mellem fire og fem gange det areal som udgør dyrehaven nord for København. Det siger Ida Auken.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.