Politik

Vil ikke støtte rød blok: Uffe Elbæk vil være statsminister

Alternativet vil hverken pege på Mette Frederiksen eller Lars Løkke Rasmussen. Men vil ikke give garantier.

Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk, erklærer sig nu som statsministerkandidat i det folketingsvalg, der skal være afholdt om under et år.

Det fremgår af en pressemeddelelse tirsdag aften.

Han vil hverken pege på Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, eller statsminister Lars Løkke Rasmussen (V). Uffe Elbæk afviser dog at give garantier, for "tingene kan ændre sig i politik".

- Der er ingen af de to nuværende partier, som stiller med en statsministerkandidat, der kan tælle vores stemmer ind i deres ligning, siger Uffe Elbæk.

- Hvis det så viser sig, at vi ikke kan få den opbakning i befolkningen, så peger vi stadigvæk hverken på Mette Frederiksen eller Lars Løkke Rasmussen, siger han til DR Nyheder.

Alternativet kommer ikke til at agere parlamentarisk grundlag for en S-regering under en dronningerunde eller i den efterfølgende valgperiode.

Han vil bryde med blokpolitikken og de "præsidentvalgslignende forløb", han har været vidne til i en årrække, siger han til Politiken.

Dermed risikerer Alternativet, at Lars Løkke Rasmussen har en større chance for at blive kongelig undersøger under en dronningerunde, hvor der skal findes en ny regering.

- Det kan så betyde, at Lars får chancen, men så vil vi være de første, der kan være med til at vælte ham, i det øjeblik han går ned i salen.

- Vi vil ikke forhindre nogen i at danne regering. Men i det øjeblik de fører en politik, vi er uenige i, så er vi også klar til at vælte dem, siger Uffe Elbæk til Politiken.

Han slår dermed fast, at Alternativet ikke vil forhindre nogen i at danne regering.

Han ser det som en realistisk mulighed, men erkender, at Alternativet ligger på omkring fire procent af stemmerne.

Dermed dropper han også sine planer om at trække sig tilbage.

Det er ikke længe siden, Uffe Elbæk sagde, at han ville overlade den politiske ledelse af partiet i den kommende valgperiode.

På sit sommergruppemøde vil Alternativet fremlægge et valgprogram med konkrete bud på regeringsdannelse.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst