Vilhelmsen blæser til kamp mod karteller

Arla tryner konkurrenterne, siger erhvervsministeren, som vil bekæmpe monopoler og karteller i Danmark.

Vilhelmsen blæser til kamp mod karteller

Der findes karteller i dansk erhvervsliv, hvor stærke koncerner ulovligt misbruger deres position på markedet til at holde konkurrenterne ude og presse priserne op.

Sådan lyder anklagen fra erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF), som i et interview med Børsen blandt andet langer ud efter energisektoren og mejerigiganten Arla.

De påståede karteldannelser, prisaftaler og monopoler skader danske forbrugerne og truer Danmarks vækstambitioner, lyder beskyldningen for ministeren, som kalder monopolerne for "samfundsundergravende".

- Hvis erhvervslivet bliver ved med at sige, at der er for mange skatter og afgifter, så må vi sige til dem, at de undergraver samfundet, hvis ikke de kan finde ud af at samarbejde og invitere nye parter ind, siger hun til Børsen.

- Når vi får større og større enheder, så bestemmer de jo prisen og kvaliteten af produkterne. Det, synes jeg, er problematisk, siger hun og peger på Arla som eksempel.

- Mindre mejerier såsom Thise, der har forsøgt at komme på markedet, har jo oplevet, at de, der har økonomien, også har volumen og likviditeten til at presse priserne, så de, der er knap så polstrede, ikke har mulighed for at etablere sig.

Arla undrer sig over anklagerne fra ministeren.

- Jeg er meget overrasket over og ked af, at ministeren har det indtryk af Arla og det danske mejerimarked. Jeg kan faktisk ikke genkende billedet, siger direktør i Arla Foods, Peder Tuborgh, til Børsen.

- Arla er vokset som virksomhed for at kunne klare sig på eksportmarkederne. Ikke for at dominere det danske marked, tilføjer han.

Seniorrådgiver ved Fødevareøkonomisk Institut Henning Otte Hansen går også i rette med ministeren og siger, at det er "svagt underbygget" at påstå, at store spillere som Arla selv kan sætte prisen på deres varer.

Annette Vilhelmsen peger også på energisektoren som et sted, hvor hun mener, at der findes karteller.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.