Klokkerholm

Vind verden - skab stolthed lokalt

Svend Brodersen fra Gram Slot besøgte Klokkerholm

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Svend Brodersen og hans familie har gennem en velovervejet og særdeles energisk indsats omskabt et forfaldent slot til en millionvirksomhed under mottoet "Kulturarven som økonomisk løftestang". Foto: Ole Torp

KLOKKERHOLM:- Mojn, startede Svend Brodersen sit foredrag, for han kommer fra Sønderjylland - nærmere bestemt Gram Slot nordvest for Vojens. Efter denne ikke særligt originale start, så var det ellers sket med det konventionelle og traditionelle. For nu gik det derudover med topengagement, humor og en befriende uhøjtidelig form for fremstilling, som med det samme bjergtog forsamlingen på omkring et halvt hundrede tilhørere.

Seancen foregik på Tagrenden i Klokkerholm, og arrangør var Klokkerholm Erhvervsforening. Det startede med spisning, og så var det Svend Brodersens tur. Som ejer af en stor økologisk gård i Sdr. Bjert ved Kolding og byrådsmedlem for Venstre i Kolding Byråd aspirerede han temmelig kraftigt til at blive kommunens næste borgmester, men så kom erkendelsen om, at det måske ikke var det helt rigtige for ham og familien, og omtrent samtidigt så han en annonce om, at det gamle Gram Slot, som havde stået tomt i 25 år, endnu en gang blev udbudt til salg - denne gang lød prisen på 90 mio. kr.

Første gang han sammen med sin hustru besøgte slottet, bar det tydeligt præg af at have stået tomt i et kvart århundrede, men en konstatering af, at vinduerne (som for nogles vedkommende var 500 år gamle) fremstod generelt i fin stand, fik ham til at lægge den allerførste plan for slottet og dets omgivelser: Alle skilte med "Adgang forbudt" skal erstattes med andre skilte med "Velkommen". Så var der ikke langt til beslutningen: - Gram Slot skal blive et kulturelt og erhvervsmæssigt fyrtårn i Nordeuropa!

Trods advarsler fra bankfolk om at holde sig fra det. - Det er alt for farligt, lød det, så arbejdede Svend Brodersen energisk for at realisere sine tanker om slottet, og ni måneder senere blev det købt sammen med en såkaldt "sleepingpartner", således at Svend Brodersen havde aktiemajoriteten.

- Autentisk, fornyende, involverende og bæredygtigt. Det var nøgleordene for det projekt, som nu gik i gang, og allerede på det første borgermøde i Gram var der 400 deltagere, som bakkede projektet op, og som var begejstrede for, at der igen kom liv i det gamle slot - ikke mindst i kraft af et integreret samarbejde med lokalbefolkningen.

I dag er der 70 ansatte (heraf 60 på fuld tid), 1200 ha, 650 malkekøer og 700 arrangementer om året (messer, kongresser, landsmøder m.m.). Svend Brodersen gav en oplysning, som fik det til at gibbe i forsamlingen: Der laves omkring 30.000 produkter hver dag, og Rema 1000 (som for øvrigt overtog sleepingpartnerens aktieandel) og Arla er faste samarbejdspartnere, som har eneforhandling af disse. Lokalbefolkningen er i højeste grad også en samarbejdspartner. Der er nogle af de lokale foreninger, som tjener op mod en halv mio. kr. om året på at stille frivillig arbejdskraft til rådighed ved markeder og andre større arrangementer. Det har også medført en øget tilflytning til Gram.

Den energiske Svend Brodersen er i dag godt tilfreds med, at han tog springet i sin tid og selv om der nok at se til i den store virksomhed nu har mere tid til familien, og planer for fremtiden mangler der ikke. Klokkerholm Erhvervsforening har stor ære af et godt arrangement med en særdeles inspirerende foredragsholder.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.