Planteavl

Vinen laver sig selv

Far og to sønner blandt verdens dygtigste vinmagere

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Vinstokke, der får lov til at vokse uden at være bundet op til wirer, kaldes buskvine. Anders Vinding-Diers dyrker den i den vestligste del af Spanien. Hans far og bror har også buskvine på nogle af deres marker. Alle tre har oplevet, at buskvin giver gode resultater.

Det er ikke hver dag, at Peter Vinding-Diers holder smagning sammen med sine to sønner, Anders og Hans. Der kunne ellers være god fornuft i, at de gjorde det noget oftere, for de er alle tre i verdenseliten blandt vinmagere. Det var derfor en særlig dag, da de var samlet hos AMKA i Randers, der har et tæt samarbejde med Peter Vinding-Diers, og som repræsenterer dem alle i Skandinavien og Tyskland. De havde alle tre deres vine med i en smagning, ikke som en konkurrence, mere for at teste, om der er familieskab også i vinen. Min konklusion var, at det er der. Det fædrene ophav er ved at etablere sig på Sicilien og har allerede vist nye sider af det, øens marker kan præstere. Anders, der er den ældste af brødrene, producerer vin fra Midtitalien og Spanien, mens Hans er blevet verdenskendt på vinene fra Patagonien i Argentina. Han står også for flere andre huses vin, bl.a. i Toscana i Italien. Hvis der havde eksisteret en nation med navnet ”Vinlandet”, skulle deres pas være udstedt af den. De lever i vinens verden og befinder sig geografisk der, hvor den giver dem muligheder for at udfolde sig. Træets betydning Et vigtigt punkt i familiens vinfilosofi er anvendelsen af træ. Den gode vin skal lagres på egetræsfade, men vinen skal ikke ose af nyt træ, som det ellers er blevet moderne i den internationale vinopfattelse. Opholdet i egetræsfade skal give vinen struktur. Jo bedre man undgår smagsindtryk fra fadet, des bedre er det. I fadet sker der en udveksling og udvikling af garvesyrer. Desuden sker der en anelse iltning af vinen, fordi der kommer luft ind gennem træets porer. De fineste fade er fremstillet af det hårdeste træ, og det kan være svært af få adgang til at købe den slags. De bedste bødkere sælger kun til de bedste vinproducenter, og der er ikke kapacitet til at forsyne alle dem, der gerne vil købe. På det punkt kan man aldrig være for kritisk. I kredsen af vinmagerne omkring Peter Vinding-Diers er også hans nevø, Peter Sisseck, der bl.a. fremstiller Pingus i Ribera del Douero i Spanien. Han har meget fine fade til netop Pingus-vinen, der er Spaniens dyreste. Når de har været brugt til Pingus, overtager onkelen på Sicilien dem. - Eller ville jeg aldrig kunne få råd til at bruge så gode fade, konstaterede han tørt, da han fortalte om genbruget under smagningen. Familien har også den opfattelse, at vin stort set laver sig selv, når alle forberedelser er gjort korrekt. Til gengæld er de mere end pilne med, at alt så virkelig er gjort optimalt i marken. Det er meget mandskabskrævende, fordi hver eneste plante skal have personlig betjening. Sorteret omhyggeligt Hertil kommer lave høstudbytter. F.eks. hvis vinstokken afsætter for mange druer, bliver de fjernet midt i vækstsæsonen, så kræfterne kan koncentreres i en mindre mængde vin. Druerne bliver høstet i den bedste kondition, og de bliver omhyggeligt sorteret, så ingen dårligdom ryger videre i processen. I de bedste vine bliver hver enkelt drue endda med håndkraft plukket af stilkene, og druerne bliver mast ved at man går rundt i karret med bare ben. Sådan kan man blive ved med bittesmå detaljer. Det er sådan, vinen ”laver sig selv”. Et nytårsforsæt kunne være, at vi i 2009 vil drikke lidt mere selvlavet vin. Anders’ vin Anders Vinding-Diers havde en enkelt vin med i smagningen. Den kom fra Extramadura i den sydvestlige del af Spanien ind mod Portugal. Navnet var Mirabel. Den var sammensat af 70 procent af den klassiske tempranillo, hvoraf nogle er gamle buskvine, og 30 procent cabernet sauvignon. Den var rigtig svær at vurdere, så jeg holdt mig noget konservativt til en samlet vurdering på ####¤¤ . 2006’eren var tør, tæt og intens, som man kunne vente af en tempranillo, noget reserveret. Det er en vin, som er på vej. Prisen er 200 kr. Vi smagte også fadprøver af årgang 2007. Det var en frugtbombe, meget intens. Umiddelbart tror jeg, at det bliver en større årgang end 2006. Den er på markedet til sommer, også for 200 kr. pr. flaske. Peters vin Due Normanni 2007 er Peter Vinding-Diers topvin fra Sicilien. Det er lækker vin med en flot syre. Nero d’avola er hoveddruen, men der er også anvendt lidt syrah og petit verdot. Specielt syrahen er interessant, for den klarer sig stadig flottere på den syditalienske ø. Den fik #####¤, måske vil den udvikle sig til den sidste stjerne i løbet af et par år og score topkarakter. Potentialet er til stede. Prisen er 300 kr. Belluzza dei due Normanni 2007 er en helt anden sammensætning. Hoveddruen er stadig nero d’avola (45 pct.), men der er også cabernet sauvignon (30 pct.) og merlot (15 pct.) blandet i. Peter Vinding-Diers er ellers ikke den store merlot-dyrker, og der bliver mindre af det i fremtiden. - Det er meget svært at ramme det rigtige høsttidspunkt, sagde han. Man kan ikke smage sig til, hvornår den skal høstes. Man er nødt til at have de rigtige – og meget dyrere – måleinstrumenter. Det har de unge mennesker. Jeg har dem ikke. Jeg gav den ####¤¤ i den øverste ende. Dejlig vin, der på trods af sin unge alder kan drikkes allerede nu. Prisen er 225 kr. Hans’ vine Hans Vinding-Diers vine blev præsenteret i en artikel i NORDJYSKE Stiftstidende 21. november. Den kan findes på www.nordjyske.dk i e-avisens arkiv. Søg evt. på Hans Vinding-Diers.