Vingerne og halefinne er bjærget fra F-16-fly

11 minedykkere fra søværnet hjælper til med bjærgningen af forulykket fly

5
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

De første vragdele af det F16 fly, der tirsdag styrtede i havet ud for Rømø, er nu blevet bjerget. Foto: Scanpix

NORDSØEN:De to vinger samt halefinnen fra det forulykkede F-16-fly, der styrtede i Nordsøen tirsdag, er nu blevet bjærget fra havets bund.

Det oplyser Øivind Bach, orlogskaptajn og chef for miljøskibet Gunnar Seidenfaden, der udstyret med kran står for bjærgningen ud for Rømø.

- Nu går vi i gang med det næste stykke, som er et større objekt. Minedykkerne har være nede og identificere stykket og sat tovværk omkring det. Og så begynder vi at bjærge det, siger Øivind Bach på telefon fra skibet til Ritzau.

Han vurderer, at det kommer til at tage flere dage, før alle dele er fundet og hentet op fra havbunden.

- Vi bliver ikke færdige i dag. Men fra tre dage til over tre uger kan være et bud. Vejret er optimalt for bjærgningsoperationen i dag, men dårligt vejr vil kunne sætte operationen på standby.

- Det afgørende er, at Forsvarets Flyhavarikommsision får de dele bjærget, som gør det muligt at identificere årsagen til flystyrtet.

Spørgsmål: Hvilke dele er de vigtigste at få op?

- Det kan Flyhavarikommissionen svare på, men vi ved, hvilke de går efter.

Til brug for at lokalisere vragdelene benytter bjærgningsmandskabet sig af sonar og undervandsrobotter udstyret med kameraer.

Minedykkerne svømmer ned til objektet, der skal bjærges, og binder tovværk eller en wire i det. Fra Gunnar Seidenfaden hejser en kran herefter det om bord.

Bjærgningsmandskabet stævnede ud fra Esbjerg klokken 05.30 søndag morgen og ankom til bjærgningsstedet ved daggry. Arbejdet fortsætter søndag, indtil mørket falder på ved 17-tiden.

Enten sejler miljøskibet Gunnar Seidenfaden derefter ind til Esbjerg med de bjærgede vragdele. Eller også overnatter de alle ude på havet og genoptager bjærgningsarbejdet mandag ved solopgang.

Vragdelene fra det forulykkede fly ligger på 17-18 meters dybde og er spredt over et areal på 200 gange 600 meter.

Om bord på Gunnar Seidenfaden er ud over besætningen på 16 mand også 11 minedykkere fra Søværnets miljøtjeneste samt fire mand fra Flyvevåbnets Havarikommission.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.