Vinkøb støtter kunsten

For hver flaske kommunevin, der sælges, går syv kroner til kunst

Eskild Sloth Andersen er formand for den komité, der udvælger kommunevinen. Hanne Tang er mester for etiketten. Foto: Henrik Louis.

Eskild Sloth Andersen er formand for den komité, der udvælger kommunevinen. Hanne Tang er mester for etiketten. Foto: Henrik Louis.

BRØNDERSLEV/DRONNINGLUND:Hver gang en flaske kommunevin ryger over disken, gives der syv kroner til en kunstpulje. Brønderslev Kommunes kommunevin er præsenteret på rådhuset. Det er kunstneren Hanne Tang fra Dronninglund, der har malet etiketten. Brønderslev Kommune har købt originalværket, der er hængt op i kantinen på Brønderslev Rådhus. Det er 14. gang, der præsenteres kommunevin. -Ordningen blev indført i 1995 i forbindelse med Dronninglund Kommunes 25-års jubilæum, fortæller Eskild Sloth Andersen fra smagskomiteen. Ordningen er så ført med over i Brønderslev Kommune. - Kommunevinen sælges i en række forretninger, og kommunen aftager nogle flasker selv, som benyttes som kommunale gaver. -Mange benytter kommunevinen som en gave til medarbejderne eller til samarbejdspartnere. Der er ca. 2000 flasker med etiketten til salg. - Vi håber selvfølgelig, at der bliver solgt rigtig mange flasker vin, så der bliver mange penge til kunstpuljen. Eskild Sloth Andersen fortæller, at pengene kan bruges til udsmykning af kommunale bygninger og pladser. Hanne Tang fortæller, at hun i syv-otte år har malet alt det, hun har haft lyst til. -Jo mere jeg maler, jo sjovere bliver det. Jeg håber aldrig, at jeg holder op, fortæller Hanne Tang, der løbende har deltaget i deltaget i forskellige kurser i tegning, maling og croquis. - Jeg indleder altid mine billeder med udgangspunkt i en bestemt farveholdning. Jeg ved aldrig, hvordan det ender, og kunsten er ofte at stoppe i tide. - Inspirationen kommer ikke af sig selv og alligevel når jeg mindst venter det. Det kan være et glimt af en farve, klarhed i luften, når vejret rusker. Måske er det hele mest stemninger. Det kan også være stilhed, men aldrig larm. Og det hele kommer først og fremmest af lysten til at male. I fjor var det Dorthe Stiller, Brønderslev, der malede etiketten. Før den tid var det altid Dronninglund-kunstnere. Men det er planen, at opgaven skal gå på skift mellem kunstnere i den nye storkommune. Formand for komiteen er Eskild Sloth Andersen. De øvrige medlemmer af smagskomiteen er borgmester Mikael Klitgaard, Thomas Jepsen, Steen Christensen, Søren Steensen, Lisbeth Fruensgaard, Johannes Trudslev Pedersen, Karsten Frederiksen, Jørgen Ingvardsen, Mette Krogh samt Georg Nielsen fra Sigurd Müllers Vinhandel i Aalborg. - Vi får seks smagsprøver, og så foretager vi en blindtest, fortæller Eskild Sloth Andersen. Der var tale om tre franske, en italiensk, en spansk og en californisk. Det var den spanske vin, der vandt. Navnet er ”Parador, Crianza 2004, Navarra. Bodegas Julian Chivite”. - Sigurd Müller har frie hænder til at udvælge seks forskellige vine, som komiteen så bedømmer. Karsten Frederiksen, der har en fortid som restauratør, siger. - Vinen har en fantastisk flot farve, og en fin bouquet, siger han.