Vinsorter - også til friland

En del læsere har spurgt, hvor man får vinsorten Zilga, som skulle være glimrende til egenproduktion af vin. Og så må vi jo have fat i manden Jens Madsen, der i et indlæg her skrev meget rosende om sorten. Jens Madsen fortæller, at han selv har haft sorten til salg, men da han ikke er stor producent af planter, har han overladt salget til en plantegrossistnavnet Ole Bønsdorff. Nu er det bare sådan, at denne Ole ikke har flere planter før omkring medio maj -primo Hvis du er interesseret i Zilga skal du blot gå i din lokale planteskole og bede dem bestille den hjem. Og hvis ikke planteskolen ved, hvor de kan få den, så er Ole Brønsdorffs telefonnummer 56821094. Og så har folk det med at smide deres gamle aviser med gode tips til hus og have væk, så på lige så mange opfordringer følger her en super kort beskrivelse af hvilke sorter, man også kan bruge til friland. Og gem så listen denne gang. Rondo Rondo er en af de bedst egnede, når man vil kaste sig ud som begynder i vinfremstilling. Danske vinavlerne betegner den, som den klart bedst egnede. Blomsterne springer tidligt ud, og planten skal derfor ikke plantes, hvor der er stor risiko for frost i maj. Frosten skader eller ødelægger blomsterne. Saften er meget mørkerød. Don Muscat Don Muscat er russisk og fremavlet for at kunne tåle kulde. Den giver et meget stort udbytte og springer tidligt i blomst, så pas på frosten. Den kan modne overalt i Danmark og gør det omkring 1. oktober. På grund af dens udprægede mucatsmag er den ikke egnet til rødvin, men som en fin rosévin. Madeline Blomsten springer sent ud, og druen modner allerede i september. Til gengæld kan den ikke tåle frost ned under 20 grader. Regent Regent anvendes i dag til fremstilling af kvalitetsvine. Regent har store blå druer, løst opbygget i klasen. Udbyttet kan svinge afhængig af vejret og er kun egnet på de varmeste steder, så måske er den i virkeligheden bedst egnet under glas. Zalas Zalas Perle er en af de kendte og stammer fra Ungarn. Druen er udviklet som en spisedrue, men er også velegnet til vin. Den modner rimelig tidlig, giver et godt udbytte og har høj modstandskraft mod sygdomme. Kan ikke klare en temperatur under 22 grader, hvilket gør den mindre frostsikker i Danmark. Som vin smager den frisk og frugtagtig med en svag muskatsmag. Bianca Bianca kan også bruges til både vin og spisebrug. Den er grøn og en sikker modner næsten overalt. Den giver en kraftig aromatisk hvidvin.