Dokkedal

Vintersolhverv på Fyrkat

Det handler om at fortælle historie og at holde varmen

4
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Annette Rasmussen, synes, det er mere ærligt at fejre julen som lysfest og ædegilde. - For det er jo det, vi alligevel gør Foto: Torben Hansen

Som alternativ til juleklip og indkøb i nissepyntede butikker, trak hedninge, hobby-vikinger og museumsfolk et stort publikum til årets solhvervsfest på vikingegården ved Fyrkat i Hobro lørdag eftermiddag. En velsmagende midvintersuppe lavet på vildkvæg fra Dokkedal, gule ærter, hestebønner, løg, laurbær og godt med Læsø-salt, leveret af køgemesteren fra Lindholm Høje, Jesper Lynge gjorde, at det var lidt lettere at holde varmen. Det oprindelige håndværk i form af smykker, mjød, vævning og lertøj var også rigt repræsenteret, og mange benyttede lejligheden til at købe rustikke julegaver. Arkæolog Ken Ravn Hedegaard er en af dem, der gang på gang kommer tilbage til vikingegården i Hobro og demonstrerer forhistoriske støbeteknik. Der er altid lidt nyt at fortælle, og han elsker at komme til Hobro. Den lokale vikingekampgruppe, Fenris stillede også op til kamp, hvor eneste skjoldmø, Maria Juul Pedersen, blev truet på sin tro, hvad der gav anledning til det iscenesat te slagsmål. Som det sig hør og bør ved lysets gamle fest, blev der sluttet af med fakkeltog og bål og et vers til Odin om at vende tiden, så solen kan give sig til at varme igen. Solhverv er reelt 21. december, men blev i år flyttet til den 10.