Danmark

Virksomhed lukket: Betonblander blev brugt til ældremad

Et kontrolbesøg onsdag viste, at virksomheden ikke havde overholdt Fødevarestyrelsens hygiejneregler.

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Virksomhed lukket: Betonblander blev brugt til ældremad Foto: POLFOTO/Claus Bonnerup

Sygehuspatienter og plejehjemsbeboere med synkebesvær har fået mad, der er blevet blandet i en beskidt betonblander. Det konkluderer Fødevarestyrelsens Rejsehold, der onsdag har lukket ned for produktionen hos fødevarevirksomheden Nordic Ingredients.

Et kontrolbesøg onsdag viste, at virksomheden langt fra har overholdt reglerne for hygiejne under produktionen, fortæller Henriette Mynster, der er en del af Fødevarerejseholdet.

- Deres produktionslokale var langt fra rengjort godt nok. Der var ikke bare tale om lidt snavs fra den seneste produktion, men belægninger og rester fra ældre produktioner.

- Vi vurderede derfor, at der er en betragtelig risiko for, at disse produkter er blevet forurenet, siger Henriette Mynster til Ritzau.

Virksomheden, der ligger nord for Randers, producerer blandt andet gelérugbrød og geléagurk samt særlige pulverblandinger med smag af eksempelvis bøf, bacon og flæskesteg.

Særligt brugen af betonblanderen var en overraskelse for Henriette Mynster.

- Der er blevet brugt en orange betonblander, som murere normalt bruger. I dette tilfælde er den blevet brugt til produktionen af fødevarerne.

- Det vi særligt forholder os til i første omgang, er, at den ikke er rengjort. Der var belægninger fra tidligere produktioner, og her kan der gemme sig bakterier og andre mikroorganismer, som langt fra er godkendt, siger Henriette Mynster og tilføjer.

- Vi ser ekstra alvorligt på denne sag, da virksomhedens produkter henvender sig til svagelige patienter. Derfor skal hygiejnen ved produktionen være helt i top, og det var den langt fra her, siger hun.

Fundet har betydet, at produktionen nu er lukket ned, indtil virksomheden igen kan bevise, at hygiejnen under produktionen er i orden. Derudover er virksomheden blevet varslet bøder.

Direktør i Nordic Ingredients, Kurt Frederiksen, siger til BT, at det er normalt at bruge en betonblander til brødblanding, men han erkender, at hygiejnen ikke har være god nok.

- De sidste måneder har været megatravle, fordi jeg i samarbejde med Skejby har udviklet en pålægsserie til de samme patienter. Det er ikke fordi, jeg skal bortforklare den manglende rengøring, og jeg påtager mig hele ansvaret for det, siger han til BT.

Skejby Sygehus meddeler, at man ikke er involveret i samarbejdet, men at der er tale om den sundhedsfaglige uddannelse VIA University College i Aarhus.

11 virksomheder, der tæller både plejehjem og sygehuse har modtaget mad fra Nordic Ingredients.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.