Virksomheder kan indrette sig ud af stress

Farver, lys, lyd, dufte og smage er vigtige for et godt arbejdsmiljø

En god indretning kan forebygge stress, mener eksperter. Foto: Colourbox

En god indretning kan forebygge stress, mener eksperter. Foto: Colourbox

DANMARK:Masser af grønne planter, ild i pejsen og duften af friskbagt brød.

Det lyder mest som en weekendtur i sommerhuset. Men faktisk er det opskriften på en god arbejdsplads, som arkitekt og tidligere kulturchef i Diamanten Uwe Bødewadt har brygget sammen. Det skriver Avisen.dk.

- Hvis man møder ind på arbejde til duften af nybagt brød og ild i pejsen, bliver man opstemt og føler sig velkommen. Rummene og bygningerne gør mere ved os, end vi aner. Vi burde jo komme glade og inspirerede hjem fra arbejde, ikke stressede. Det kan ofte opnås gennem fysiske ting, såsom indretningen, lyset og atmosfæren, siger Uwe Bødewadt til Avisen.dk.

Han er aktuel med bogen Den sanselige arbejdsplads, hvor han forklarer, hvorfor farver, lys, lyd, dufte og smage er så vigtige for et godt arbejdsmiljø.

Forfatteren til bogen bliver bakket op af ledelsesfilosoffen Ole Fogh Kirkeby. Han har forsket i, hvor meget sanserne betyder, når vi skal være produktive og kreative på jobbet.

- I dag er mange virksomheder afhængige af kreative ideer fra medarbejderne. Men for at få ideer, bliver man nødt til at stimulere sanserne ved at gøre omgivelserne organiske og indbydende. Det vil samtidig skærme mod stress, fortæller Ole Fogh Kirkeby.

Særligt kreative virksomheder er blevet gode til at tænke sanseligt. De ved, at de er afhængige af gode ideer, og at gode ideer opstår, når de ansatte føler sig hjemme.

God atmosfære i kontorhoteller

Derfor springer det frem med kontorhoteller som Soho kontorhotel i Kødbyen og Republikken på Vesterbro, der investerer i den gode atmosfære. Men også andre virksomheder tænker sanserne ind i arkitekturen og indretningen. Novo Nordisk i Bagsværd og Lego i Billund er eksempler på, hvordan man får lys og natur ind i bygningen, fortæller Uwe Bødewadt.

Selvom mange danske virksomheder har forstået, hvor vigtigt det fysiske arbejdsmiljø er for medarbejderne, så er ikke alle brancher hoppet med på bølgen. Ifølge Uwe Bødewadt er det særligt de gammeldags og hierarkiske virksomheder, som stadig vælger den upersonlige stil. Det er derfor også her, hvor stress-niveauet stadig er højt, mener han.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.