Virksomheder parat til at udnytte lov-hul i stor stil

Landets virksomheder har i den senere tid sendt "syndflod af ansøgninger", der skulle udnytte hul i job-lov.

Virksomheder parat til at udnytte lov-hul i stor stil

Det ligner held i uheld.

For beskæftigelsesminister Mette Frederiksens (S) hul i loven om jobrotation har været så stort, at landets virksomheder i lange perioder ikke har udnyttet det, fordi de ikke kunne tro deres egne øjne.

Sådan lyder det fra både lønmodtagere og arbejdsgivere.

Hullet bestod i, at beskæftigelsesministeren indførte en regel om, at landets virksomheder kunne få en pose penge på op mod 350.000 kroner om året foræret for hver elev eller lærling, de havde inden for dørene.

Hensigten var at øge incitamentet til at få flere ledige i jobrotation, og hver elev kunne altså udløse et tilskud, hvis blot man fik hevet en ledig ind.

- Vi mødte jo virksomheder, der sagde, at "det her kan jo ikke passe". Der var en manglende accept af, at det her overhovedet var noget, der fandtes på denne jord, siger direktør i Dansk Arbejdsgiverforening, Henrik Bach Mortensen.

- Det fik i første omgang mange virksomhederne til at fortsætte, som de plejede, men på et tidspunkt går der jo hul på ballonen, siger han.

- Jeg ved, at vi stod lige overfor en syndflod af ansøgninger, for nu havde opfattelsen af, at det her virkelig var rigtigt, efterhånden bredt sig, siger han.

Også hos HK, der ligesom DA har luftet kritikken af lovhullet offentligt, kan man berette om voldsomt stigende interesse for at udnytte lov-hullet.

- Vi fik jo nogle henvendelser fra vores afdeling i Østjylland for godt en måneds tid siden, siger beskæftigelsespolitisk konsulent i HK, Carsten Riis.

- Helt konkret havde Rema 1000 - der har 300 elever - henvendt sig for at høre, om vi kunne levere ledige til en jobrotation. Så siger vores folk jo, at "det kan sgu da ikke passe", siger han og fortsætter:

- Men det breder sig så til de andre supermarkedskæder, og så eskalerer det her jo.

Han oplyser, at han alene inden for HK handels område har kendskab til 1000 ansøgninger, der dog efter alt at dømme ikke er nået at gå igennem, siden reglerne blev indført i marts.

Selvom det endnu ikke er til at vide, hvad regningen for lovhullet ender på, så er man hos DA ikke i tvivl om, at der ville have været mange nuller på regningen til statskassen, hvis ikke ministeren torsdag havde klodset lov-bremsen.

- Det er milliarder, det ville komme til at dreje sig om. Det kunne sagtens være milliarder, siger Henrik Bach Mortensen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.