Vismænd: Huspriserne vil fortsætte med at falde

Boligejerne kan se fem til fortsat fald i huspriserne næste år - og privatforbruget vil snegle sig frem.

Vismænd: Huspriserne vil fortsætte med at falde

Boligejerne skal ikke sætte næsen op efter, at deres boliger stiger i værdi lige med det samme.

Tværtimod skal de regne med, at værdien falder yderligere i løbet af det kommende år, hvis man skal tro de økonomiske vismænds prognose.

Vismændenes krystalkugle viser et fortsat fald i priserne på enfamiliehuse - i år med 4,7 procent og næste år på 1,8 procent.

- Der har endnu ikke vist sig tegn på fremgang på boligmarkedet. Kontantprisen på huse faldt 1,7 procent fra første til andet kvartal.

- Samtidig er liggetiden for huse fortsat historisk høj, mens antallet af handler er på et historisk lavt niveau, konstaterer vismændene.

Går vismændenes spådom i opfyldelse i år med et fald på knap fem procent og et fald næste år på knap to procent, vil de reale huspriser være faldet med hele 30 procent siden huspriserne nåede toppen i 2007 og boligboblen bristede.

Danskernes hang til at bruge penge har skuffet i et omfang, at de økonomiske vismænd på blot et halvt år har måttet skære 1,4 procentpoint ned for skønnet over privatforbruget.

De venter nu kun en fremgang på beskedne 0,9 procent i år. Først i 2013 vil det gå lidt fremad igen med en beskeden stigning på 1,7 procent, forudser de.

Baggrunden for vismændenes tro på, at danskerne vil være villige til at bruge lidt flere penge er ikke mindst udbetalingen af efterlønspengene.

Beløbet på 27 milliarder kroner var lidt mere end ventet. Og mange familiers privatøkonomi vil samtidig blive begunstiget af skattereformen, der indfases fra årsskiftet, påpeger vismændene.

De erkender dog samtidig, at der er en betydelig usikkerhed om størrelsen af effekten på forbruget af skattelettelser og efterlønspenge.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.