Vismænd melder ud: Stå fast på dagpengereform

Den nuværende arbejdsløshed retfærdiggør ikke en længere dagpengeperiode, fastslår vismænd i ny rapport.

Vismænd melder ud: Stå fast på dagpengereform

Til nytår træder den nye toårige dagpengeperiode i kraft efter et halvt års udsættelse. Og det nytter ikke at forlænge den yderligere.

Der er intet i den nuværende ledighedssituation med cirka 165.000 ledige, som retfærdiggør en forlængelse af dagpengeperioden.

Sådan lyder meldingen fra de økonomiske vismænd, der direkte advarer politikerne mod at forlænge overgangen fra fire til to års dagpengeperiode yderligere.

- I den aktuelle situation fraråder vi endnu en midlertidig lempelse af dagpengereglerne, siger overvismand hans Jørgen Whitta-Jacobsen, der er økonomiprofessor ved Københavns Universitet.

Vismændene påpeger, at den aktuelle varighed af ledighedsperioden er på niveau med de niveauer, der kunne observeres i 2005.

- Bruttoledigheden er ikke højere, end den var i de relativt gunstige år 2005 og 2006. Vores undersøgelse viser, at det generelt set ikke er vanskeligere for de ledige at finde job i dag, end det var i 2005 og 2006, siger Hans Jørgen Whitta-Jacobsen.

Vismændene frygter, at en forlængelse af dagpengeperioden nu vil skabe en forventning om, at det altid vil ske, når en krise trækker ud.

Selv om vismændene advarer mod at udsætte eller rulle dagpengereformen tilbage, anbefaler de en konjunkturafhængig dagpengeperiode.

Det betyder, at dagpengeperioden kan være længere i sløje tider med høj arbejdsløshed og kortere i opgangstider. Men det skal ske efter nogle faste regler for at sikre den økonomiske politiks troværdighed, fastslår de.

- Det skal være et regelbaseret system, hvor det på forhånd er lagt fast og kendt, hvor høj ledigheden skal op for, at en længere dagpengeperiode udløses, siger overvismanden.

Hvis regnestykket i forhold til statens udgifter til dagpenge skal hænge sammen kræver det, at dagpengeperioden i tider med højkonjunktur skal være kortere end to år, påpeger vismændene.

- Et konjunkturafhængigt system, som vi foreslår, vil betyde, at dagpengeperioden i en situation uden konjunkturmæssig forlængelse skal være mindre end to år, siger Hans Jørgen Whitta-Jacobsen.

Torsdag offentliggjorde Danmarks Statistik de nyeste tale for ledigheden, der viser, at 165.200 stod uden arbejde i september.

Og ifølge vismændene er det ikke ekstraordinært alarmerende, så det per automatik bør udløse en længere dagpengeperiode end to år.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.