Vismænd sår tvivl om kritikken af konkurrenceevnen

Det er en fejl, at politikerne giver en dårlig konkurrenceevne skylden for lavt forbrug og tabte job.

Vismænd sår tvivl om kritikken af konkurrenceevnen

Politikerne giver en dårlig konkurrenceevne skylden for tabte arbejdspladser, mens regeringen har tiltro til, at den kommende konkurrenceevnepakke vil redde Danmark ud af krisen.

Men nu advarer førende økonomiske eksperter om overdreven tiltro til, at konkurrenceevnepakken bliver Danmarks redning, skriver Ugebrevet A4.

- Det er blevet et etableret faktum, at konkurrenceevnen er meget dårlig. Der siger vi, at det er ikke klart ud fra data. Det er farligt, når der etablerer sig en tvivlsom sandhed i debatten, siger overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen, der er professor i økonomi.

Han mener, at der er behov for at sætte nogle ting på plads, efter at der har etableret sig en tvivlsom sandhed i debatten om, at Danmarks konkurrenceevne skulle være så dårlig.

- Vi har et stort overskud i samhandlen med udlandet, men vi har faktisk også et lavt aktivitetsniveau. Lægger man de to forhold sammen og dividerer med to, er det svært at nå en konklusion om, at konkurrenceevnen er meget dårlig.

- Den er i virkeligheden neutral, måske endda til den gode side, siger han.

Onsdag var Niels Westergård-Nielsen, professor ved Institut for Økonomi på Aarhus Universitet, også ude med riven. Når der skal skabes arbejdspladser, er afgiftslempelser og skattesænkninger for erhvervslivet et usikkert instrument at bruge, mener han.

- Afgiftslempelser vil betyde, at konkurrenceevnen bliver bedre. Men kun lidt. Det skaber ikke voldsomt mange job, siger han.

- Garantier kan man ikke udstede om det her, siger professoren.

Chefanalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd Frederik Pedersen så hellere, at man øgede de offentlige investeringer, hvis man var interesseret i at skabe arbejdspladser.

- Skattelettelser og afgiftslempelser er noget, du giver til personer eller virksomheder, og de skal så reagere på det. Og hvad så hvis de ikke gør det, spørger han og tilføjer:

- Det er jo nok også derfor, at man har ændret retorikken fra jobpakke eller jobskabelsespakke til konkurrenceevnepakke.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst