Hjemløse

Ny opgørelse giver overblik over antallet af hjemløse

Hvert andet år undersøger Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd hjemløsheden i Danmark.

Der var 6635 hjemløse borgere i Danmark i 2017. (Arkivfoto)

Der var 6635 hjemløse borgere i Danmark i 2017. (Arkivfoto)

KØBENHAVN:Endnu en gang sættes der tal på hjemløsheden i Danmark.

Det oplyser Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (Vive) i en pressemeddelelse mandag.

Vive gennemfører i uge seks en kortlægning af, hvor mange personer der i 2019 lever et liv på gaden, overnatter på herberger eller bor på sofaen hos bekendte.

- Kortlægningen gør det muligt at se, hvordan karakteren af hjemløshed har ændret sig siden 2007, hvor vi foretog den første kortlægning.

- Denne udvikling er interessant, fordi det gør det muligt at sammenholde udviklingen i hjemløshed med de indsatser, der bliver ført på området og udviklingen i samfundet generelt, siger Lars Benjaminsen, seniorforsker i Vive.

Ifølge Jann Sjursen, formand for Rådet for Socialt Udsatte, har en opgørelse over antallet af hjemløse til en vis grad haft effekt.

- Politisk set gav den sidste hjemløsetælling anledning til, at man satte ekstra ind over for unge hjemløse, som bar stigningen dengang, siger Jann Sjursen.

Regeringen afsatte dengang 250 millioner kroner til en massiv indsats mod hjemløshed. Her skulle der især sættes fokus på at forebygge hjemløshed blandt unge, og på de ældre og langvarigt hjemløse.

Men der er stadig for mange hjemløse, påpeger formanden. Og han tror ikke, at det bliver bedre med den næste tælling.

Der er nemlig introduceret nye fattigdomsydelser. Og så er der en del af de hjemløse, som kæmper med misbrug og psykiske sygdomme. Her mangler der ifølge Jann Sjursen stadig en række indsatser.

- Man kan ikke sige, at tallene bevirker, at der politisk bliver sadlet ekstra om. Men bevågenhed har selvfølgelig været stor nok, siger Jann Sjursen.

Forsknings- og analysecentret får hjælp af omkring 1400 lokale sociale tilbud og myndighedsenheder. De skal udfylde et spørgeskema for hver person i en hjemløshedssituation, som de har haft kontakt med i løbet af ugen.

I 2017 havde 6635 borgere ikke et sted at bo. Det var en stigning på otte procent i forhold til 2015. Det var særligt blandt unge og kvinder, at hjemløsheden var steget.

Tallene for 2019 forventes offentliggjort i august.

/ritzau/