VM-tilskuere kan se videokendelser på storskærm

Når VM-dommerne bruger det såkaldte VAR-system, kan tilskuerne efterfølgende se gengivelser af hændelserne

I Tyskland afprøver man allerede VAR-systemet, som også bliver en del af sommerens VM-slutrunde. Foto: Scanpix/Ina Fassbender

I Tyskland afprøver man allerede VAR-systemet, som også bliver en del af sommerens VM-slutrunde. Foto: Scanpix/Ina Fassbender

FODBOLD:Når VM i fodbold denne sommer løber af stablen i Rusland, vil tilskuerne på stadion kunne se langsomme gengivelser på storskærm, når dommerne vælger at benytte sig af videosystemet VAR (Video Assistant Referee).

Det meddeler Det Internationale Fodboldforbund, Fifa.

Forbundet traf i marts den endelige beslutning om at tage systemet i brug ved VM-slutrunden, men det bliver med en anden tilskueroplevelse end den, man oplever i flere af de ligaer, hvor VAR er på prøve.

Her kan tilskuerne ikke se med, når en dommer på baggrund af tvivl vælger at se en hændelse fra kampen på en skærm, inden han træffer sin endelige beslutning.

Dette har affødt kritik, og den har man valgt at lytte til i Fifa og Ifab, der fungerer som et regelpanel i verdensforbundet.

- Vi ved, at kommunikation både på og uden for stadion er vigtig. Vi lærer af erfaringerne fra forskellige ligaer, siger teknisk chef hos Ifab Sebastian Runge.

Han understreger dog, at dommeren ikke vil blive forstyrret i sit arbejde, mens han træffer sin beslutning.

- Vi viser ikke gengivelser, mens dommeren træffer sin beslutning, først bagefter. Vi vil ikke have, at tilskuerne påvirker dommeren.

- Hvis vi viser det på storskærm før beslutningen, vil der komme en reaktion fra tilskuerne, der kan påvirke dommeren, siger Runge.

VAR har været brugt i blandt andet den italienske Serie A og tyske Bundesliga i denne sæson med både positiv og negativ kritik til følge. Nu skal det stå sin prøve på den største fodboldscene af alle.

VM spilles fra 14. juni til 15. juli.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.