Voksne ofre for overgreb: På tide med højere erstatninger

Ny lovpakke er mere retfærdig, men ikke perfekt, mener landsforening for voksne med senfølger efter overgreb.

incest Foto: Free/Www.colourbox.com

incest Foto: Free/Www.colourbox.com

Endelig bliver der gjort noget ved ofres muligheder for at få erstatning og anmelde seksuelle krænkelser.

Sådan lyder det i Landsforeningen Spor, der er en forening for voksne med senfølger af seksuelle overgreb, efter at en ny lovpakke på området er præsenteret af justitsminister Søren Pape Poulsen (K) søndag.

- Det har nærmest været en hån. Du har kunne få mere i stormskadeerstatning af en kælder, end du har kunne få, når du har været udsat for overgreb og skal kæmpe med nogle ting resten af dine dage, siger formand for foreningen Helle Borrowman.

I foreningen har man i årevis kæmpet for, at forældelsesfristen i sager om seksuelle overgreb mod børn afskaffes, og at det bliver nemmere at få erstatninger af et anseligt beløb.

Den nye lovpakke er tegn på, at man endeligt er på vej mod mere retfærdighed for ofrene, mener man i Spor.

- Vi er ikke nået helt til dørs, men der sker virkelig noget nu med de her initiativer, siger formanden.

Af lovpakken fremgår det blandt andet, at man ønsker at afskaffe forældelsesfristen i sager om seksuelle overgreb mod børn.

Samtidig vil man afskaffe en regel i offererstatsningsloven. Det betyder, at en anmeldelse af voldtægt eller seksuelle krænkelser i dag skal finde sted inden 72 timer efter forbrydelsen.

Endelig skal det altid være muligt at kræve erstatning fra en offentlig myndighed. Ligesom der skal indføres en minimumsgodtgørelse på 100.000 kroner i særligt grove sager om overgreb mod børn.

Der er bred politisk opbakning til initiativerne. Men Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet mener dog, at regeringen ikke vil gå langt nok. Det er man enig i i Spor.

- I straffeloven ligger der for eksempel en lov om blufærdighedskrænkelse, hvor mange alvorlige forbrydelser - der ikke er fuldbyrdet voldtægt - havner. Denne paragraf er for eksempel ikke omfattet af forslaget om ophævelse af forældelsesfristen, siger Helle Borrowman.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.