Udland

Vold koster mindst 35 livet i Syrien

Mindst 35 mennesker er døde i Syrien torsdag. FN-mægler advarer om sekterisk borgerkrig.

Vold koster mindst 35 livet i Syrien

En selvmordsbombemand sprængte torsdag sig selv i luften tæt ved et vigtigt tempel syd for Syriens hovedstad Damaskus, netop som mange pilgrimme var ved at samles i forbindelse med en højtidsdag.

Mindst 14 mennesker blev såret ved attentatet.

På landsplan har vold og sammenstød mellem regeringssoldater og oprørere kostet mindst 35 mennesker livet torsdag oplyser Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder.

Flere hundrede tusinde sunnimuslimer, heraf mange fra nabolandet Iran, valfarter hvert år til Sayyida Zeinab helligdommen, der er oprettet til minde for profeten Muhammeds datters datter.

Helligdommen ligger syd for Damaskus i et område, hvor mange irakiske flygtninge holder til.

Næsten samtidig med bombesprængningen i Damaskus eksploderede en bombe i byen Idlib i den nordlige del af Syrien.

Her blev et endnu ukendt antal syriske soldater dræbt, siger lokale aktivister.

Den internationale udsending og mægler for Syrien, Kofi Annan, advarer om, at den nu 16 måneder lange opstand mod præsident Bashar al-Assad nærmer sig "en total sekterisk krig".

Torsdag ankom observatører fra FN til kystbyen al-Haffe ved Middelhavet. Det skete dagen efter, at syriske regeringssoldater sagde, at de havde renset byen for væbnede oprørere.

Oprørsstyrker siger til gengæld, at de frivilligt forlod byen for at undgå et blodbad.

- Byen er stort set tom for indbyggere. Der ligger lig mange steder. De fleste offentlige bygninger ligger i ruiner, hedder det i en erklæring fra observatørerne.

Det endelige dødstal efter sammenstødene i al-Haffe er ukendt.

/ritzau/AFP