Udland

Volden og vreden eskalerer blandt Iraks sunnier

April måned har været den blodigste i Irak siden 2009, og vreden over det shiitiske styre er voksende.

Volden og vreden eskalerer blandt Iraks sunnier

Uroen er kraftigt voksende i Irak, hvor vrede shiamuslimer føler sig marginaliseret af det shiitiske styre.

De sekteriske angreb har nået et omfang, der kan ligne sekterisk borgerkrig, og onsdag blev mindst 15 personer dræbt af en vejsidebombe i forlængelse af den blodigste måned siden 2009.

Ved fredagsbønnen i sidste uge leverede Sheikh Ali Muhaibes iklædt militæruniform en agitatorisk tale for sine sunnimuslimske tilhørere i den vestlige provins Anbar.

- Hvis I ønsker jihad, så er vi klar. Hvis I ønsker konfrontation, så er vi klar. Og hvis I ønsker, at vi kommer til Bagdad, så kommer vi, råbte Sheikh Ali Muhaibes.

Sunniernes krav spænder fra ophævelse af love, de finder diskriminerende, til helt at skrive en ny forfatning. Andre kræver en selvstændig sunniprovins i lighed med den, kurderne har i den nordlige del af landet.

I flere måneder har sunnier protesteret mod den shiitiske premierminister Nuri al-Malaki, som de beskylder for at have marginaliseret deres minoritet og monopoliseret magten, siden landet blev invaderet i 2003.

På et dialogmøde lørdag, med deltagelse af religiøse overhoveder fra både det sunnimuslimske og shiitiske samfund, anerkendte premierministeren den aktuelle udvikling.

- Vi har arbejdet sammen for at begrave det sekteriske problem, men det stikker hovedet frem igen, sagde Nuri al-Malaki.

Den sekteriske vold er eskaleret, efter de amerikanske tropper forlod landet i 2011.

Da sikkerhedsstyrker 23. april foretog en ransagning i en protestlejr i Hawija, spredte uroen sig til andre områder.

- Vi nægter at leve som andenrangsborgere. Vi er sønner af Irak, siger Sheikh Abdul-Rahman al-Zubaie, en klanleder i Ramadi, der er regionshovedstad i Anbar-provinsen.

- Vi har rettigheder. Og når regeringen nægter os disse, går den eneste vej til at bevare vores stolthed gennem et geværløb.

En skolelærer, Mustafa på 28 år, havde tidligere for vane at komme i den lokale protestlejr om fredagen, men efter hans far blev dræbt af militæret, kommer han i lejren hver dag, sulten efter hævn.

I april blev 547 personer dræbt ifølge gruppen Iraq Body Count. Det er det højeste antal siden 2009, men dog langt fra 2006-7, hvor det månedlige antal dræbte kunne nå op på over 3000.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.