Danmark

Voldsomt fald i ægtepagter kan ramme kvinder økonomisk

Antallet af ægtepagter falder markant, og det er bekymrende, mener Danica Pension. Faldet vil ramme kvinder.

Voldsomt fald i ægtepagter kan ramme kvinder økonomisk

Stadig flere danskere og især kvinder risikerer at skulle spænde livremmen voldsomt ind, hvis de bliver skilt. Antallet er ægtepagter er nemlig faldet for sjette år i træk.

I 2012 blev der indgået 8797 ægtepagter, og det er et markant fald i forhold til 2006, hvor der blev indgået knap 19.000 ægtepagter, skriver Danica Pension i en pressemeddelelse.

Ifølge cheføkonom hos Danica Pension Jens Christian Nielsen er udviklingen bekymrende.

- Problemet opstår, når man bliver skilt, og den ene tager en større andel af pensionsopsparingen med sig.

- I praksis betyder det, at de mest velstillede får en pension, der afspejler det hidtidige liv, mens den anden kan se frem til et seniorliv på anden klasse med en væsentligt lavere pensionsudbetaling, og det er problematisk, siger han i en udtalelse.

En lovændring fra 2007 betyder, at familiens pensioner ikke længere skal deles ligeligt mellem ægtefællerne. I stedet for beholder man sin egen optjente pensionsopsparing, og det vil især gå ud over kvinder, mener Danica Pension.

- I mange ægteskaber ser vi en vis indkomstforskel mellem ægtefællerne. Det er både i forhold til den almindelige indkomst, men også set over et helt liv, hvor eksempelvis barsel har betydning, siger Jens Christian Nielsen og tilføjer:

- Forskellen afspejles ofte på pensionsopsparingen, hvor den ene har en langt større pensionsopsparing end den anden.

Hvis skilsmissen sker i begyndelsen af ægteskabet er forskellen forholdsvis beskeden, men sker bruddet efter mange års ægteskab, kan forskellen mellem ægtefællernes pensionsopsparing være helt op til en halv eller en hel million kroner.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.