Udland

Voldtægtsforbrydere i Marokko skal straffes hårdere

Voldtægtsforbrydere i Marokko slipper for straf, hvis de gifter sig med deres ofre. Det skal ny lov ændre på.

Voldtægtsforbrydere i Marokko skal straffes hårdere

Myndighederne i Marokko arbejder på at ændre en lov, der lader voldtægtsforbrydere slippe for fængsel, hvis de gifter sig med deres ofre.

Aktivister, der kæmper for kvinders rettigheder i det nordafrikanske land, har i årevis protesteret mod den kontroversielle lov. Men det skulle åbenbart koste liv, før politikerne for alvor fik øjnene op for konsekvenserne af loven.

I marts 2012 begik 16-årige Amina Filali selvmord ved at sluge rottegift. Hun var kort forinden blevet tvunget til at gifte sig med den mand, der voldtog hende. Han undgik straf i henhold til artikel 475 i den marokkanske straffelov.

Et år senere ser loven nu ud til at blive ændret, efter at landets islamistiske regering har besluttet at støtte et lovforslag, der ventes at blive vedtaget i løbet af foråret.

Lovændringen vil gøre op med en mangeårig praksis, der betyder, at voldtægt af en mindreårig ikke medfører fængsel, hvis voldtægtsforbryderen indvilger i at gifte sig med sit offer.

- Vi støtter lovforslag, der vil give mindreårige en bedre beskyttelse, siger justitsminister Mustapha Ramid.

Rachida Tahri, som er medlem af Partiet for Fremskridt og Socialisme, mener også, at det er nødvendigt at indføre en lov, der forbyder barnebrude.

Antallet af mindreårige piger, der blev giftet bort til ældre mænd, er nemlig steget markant i Marokko de seneste år - selv om det i 2004 blev forbudt for alle under 18 år at indgå ægteskab.

Landets dommere ser dog ofte stort på reglerne, og det skal ændres, mener både politikere og kvindesagsforkæmpere.

- Vi har bemærket, at der især ude i landsbyerne sker overtrædelser. Her bliver 13-årige piger jævnligt giftet væk, konstaterer Zoubida Bouayad, som er socialistisk parlamentsmedlem.

Hun henviser til den nye forfatning, der blev vedtaget i 2011 under Det Arabiske Forår. Den pålægger staten at sørge for ligestilling mellem kønnene og lige rettigheder for alle.

Officielle tal viser, at 10 procent af landets kvinder blev gift, inden de fylder 18 år.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.