Udland

Vred EU-kommissær kræver svar fra USA om spionage

EU er vred over, at amerikanske efterretningstjeneste kan udspionere europæere på Facebook og andre tjenester.

Vred EU-kommissær kræver svar fra USA om spionage

EU er svært utilfreds med de seneste afsløringer om den amerikanske efterretningstjeneste og kræver i et brev til den amerikanske regering svar på, hvordan europæiske borgere rammes.

Brevet er afsendt af EU's justitskommissær, Viviane Reding, til USA's justitsminister, Eric Holder.

Hun skriver, at det svar som Holder giver, når de fredag mødes i Dublin, kan komme til at påvirke det transatlantiske samarbejde.

Reding stiller i brevet syv spørgsmål om det såkaldte Prism-spionprogram, som i sidste uge blev lækket af den tidligere amerikanske efterretningsmand Edward Snowden til aviserne The Guardian og Washington Post.

Prism, der administreres af efterretningstjenesten NSA, er i stand til at følge e-mails, foto og andet, som borgere uden for USA sender.

Det sker ved at tappe sociale tjenester, for eksempel store amerikanske selskaber som Google, Facebook, Apple, Microsoft og andre står bag.

- Programmer som Prism og lovgivningsgrundlaget, som sådanne programmer er autoriseret på, kan have modsatrettede konsekvenser for EU-borgeres fundamentale rettigheder, skriver hun.

Det hemmelige amerikanske program er underlagt en hemmelig domstol i USA, og de politikere, der er sat til at overvåge det, er forpligtet til at holde deres viden hemmelig.

Det kan betyde, at USA tapper oplysninger om europæiske borgere og er i direkte modstrid med europæisk lovgivning om privatlivets fred, og det er muligt at de europæiske myndigheder aldrig oplyses om, at det sker.

Reding skriver til Holder, at "ud fra alvoren i situationen", så forventer hun "hurtige og konkrete svar på disse spørgsmål".

Hun har barske ord til Google, Facebook og andre it-selskaber, der er gået med til at udlevere oplysninger om deres kunders data. Selskaberne siger til deres forsvar, at de ikke har frigivet mere, end amerikansk lov kræver.

Europæernes rettigheder kan blive "undergravet af amerikanske selskaber, som prioriterer amerikansk lov højere end EU's fundamentale rettigheder", konstaterer hun i en kommentar på Twitter.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst